Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletének terve „nem képezi módosítás tárgyát” az ukrán ellentámadás dacára – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködés Szervezete szamarkandi csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezletén.

Putyin kifejtette, hogy ” a művelet során a vezérkar hozza meg az operatív döntéseket”, ha valamit kulcsfontosságúnak tart. Mint mondta, a fő cél a „Donyec-medence egész területének felszabadítása – ez a munka folyamatban van”.

„Az ukrán hadsereg ellentámadási kísérletei ellenére a mi offenzív műveleteink magában Donyec-medencében nem álltak le, hanem folytatódnak” – hangsúlyozta.

„A kijevi hatóságok bejelentették, hogy aktív ellentámadó műveletet kezdtek és folytatnak. Na meglátjuk, hogy milyen lesz és hogyan végződik” – fogalmazott Putyin.

Mint mondta, Moszkva „egyelőre visszafogottan” reagált az orosz területet ért lövésekre és a területén elkövetett terrortámadásokra. Említést tett róla, hogy ilyen kísérletek nukleáris létesítmények környékén is történtek, de Putyin szerint a hatóságok urai a helyzetnek.

Kilátásba helyezte, hogy komolyabb lépések történnek majd, ha a kijevi hatóságok nem értik meg, hogy az ilyen módszerek elfogadhatatlanok.

„Az orosz fegyveres erők a közelmúltban végrehajtottak néhány érzékeny csapást, tekintsük ezeket figyelmeztetésnek. Ha a helyzet hasonlóképpen alakul tovább, akkor a válaszlépés komolyabb lesz” – figyelmeztetett Putyin.

Az orosz elnök azt mondta, hogy

az orosz hadsereg csak kapacitásának egy részével, szerződéses katonákkal harcol, és nem siet.

Putyin annak szándékával magyarázta a „különleges hadművelet” elindítását, hogy megakadályozzák, hogy a Nyugat egy oroszellenes enklávét hozzon létre Ukrajnában. Az orosz elnök szerint a Nyugat hiába várja Oroszország összeomlását.

Kérdésre válaszolva azt mondta, nem hallott róla, hogy európai tisztviselők azt javasolták polgáraiknak, hogy küldjék el neki a villanyszámlát. Az ötletet valójában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogalmazta meg nyilvánosan Manon Aubry francia EP-képviselőnek.

„Ez egy újabb kísérlet arra, hogy a problémát, a fejfájást, a fájó fejről az egészségesre tegyék át. Erről van szó. A nép körében pontosan ezt mondják” – válaszolta Putyin, a felelősség áthárításáról szóló orosz idiómát idézve.

Szerinte az európai energiaválság nem az ukrajnai háború után, hanem korábban kezdődött,

amikor a „zöld átmenet” elhamarkodott programja keretében a szénhidrogén-energiát általánosságban visszafogták, és a hagyományos energiaágazatba történő beruházások csökkentek.

Javasolta az üzemkész Északi Áramlat-2 gázvezeték beindítását. Emlékeztetett arra, hogy a Jamal-Európa gázvezetéken a nyugati irányú szállítást Varsó, az Ukrajnán áthaladó vezeték egyik ágán pedig Kijev állította le. Elmondta: a Siemens illetékesei elismerték, hogy az Északi Áramlat turbináit meg kell javítani, nem használhatók.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Hangsúlyozta, hogy Oroszországnak az uniós nyilatkozatokkal ellentétben semmi köze sincs a meghibásodáshoz. Javasolta: ha az európai országoknak ez „sürgős”, és „nehezen viselik” a gázellátási helyzetet, akkor feloldhatják az Északi Áramlat-2 elleni szankciókat, amelyeket maguk hoztak meg.

„Gondolkodjanak el azon, hogy ez kinek a hibája, és ne bennünket okoljanak a saját hibáikért” – mondta az orosz elnök.

infostart

Hirmagazin.eu

ElőzőLassú katonai konvojok közlekednek szombattól hétfőig – íme az útvonalak és az időpontok
KövetkezőDrogot találtak a budai horrorbaleset helyszínén
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza