Műszaki vizsga kisokos: Miért fontos, milyen gyakran van rá szükség, és mi történik abban az esetben, ha lejár?

A műszaki vizsgával kapcsolatban elég gyakran ugyanazok a kérdések szoktak felmerülni az autósokban, ezekre pedig jó, ha egy megbízható forrásból kapják meg a választ.
Sokan, nincsenek tisztában azzal sem, hogy milyen gyakran van szükség a műszaki vizsgára, illetve, hogy milyen egyéb szabályokat érdemes még vele kapcsolatban észben tartanunk.

Nagyon fontos észben tartani azt az információt, hogy ha a gépjárművünk bármilyen részét érinti valamilyen átalakítás, akkor ez újra szükségessé teheti a műszaki vizsgát (itt gondolhatunk karosszéria színezése, vagy egy vonóhorog felszerelésére is).

Az, hogy pontosan meddig érvényes az autónk műszaki vizsgája, tehát a lejárati dátumot megtudhatjuk a gépjármű okmányaiból, hiszen ezt az információt a gépjármű forgalmi engedélyének minden esetben tartalmaznia kell. Ezt a dátumot pedig érdemes lehet feljegyezni egy naplóba, vagy a telefonunk emlékeztetőjébe is, így biztosan nem fogunk róla megfeledkezni.

Milyen dokumentumokat vigyünk magunkkal a műszaki vizsgához?

A műszaki vizsgára minden esetben szükség van a forgalmi engedélyhez, hiszen ez az előfeltétele. Erre pedig nem csak személygépjárműveknél van szükség, hanem minden olyan járműnél, amely rendszámmal rendelkezik és a magyar forgalomban közlekedik.
A pandémia következtében 2020.03.11 illetve 2022.05.31 dátum között lejárt okmányok érvényessége automatikusan meg lett hosszabbítva egészen 2022.06.30-ig.

Magányszemélyek esetében a műszaki vizsga során szükség lesz a gépjármű tulajdonos érvényes személyigazolványára, és lakcímkártyájára, a gépjármű forgalmi engedélyére, illetve javasolt (de nem kötelező) magunkkal vinni az érvényes, kötelező gépjármű-felelősségbiztosításunkat is.
Ha más nevében járunk el, akkor a műszaki vizsgáztatáshoz mindenképpen szükségünk lesz egy formanyomtatványra, egy szabályosan kiállított meghatalmazásra is.

Ha a műszaki vizsga során, az autónkkal kapcsolatban bármilyen problémát vagy meghibásodást észlelnek a szakemberek, akkor a Kaptár szerviznél lehetőségünk nyílik a problémák elhárítására, és az azonnali javításra is.

Miért fontos, hogy meglegyen az autónk érvényes műszaki vizsgája?

Remélhetőleg mindenki, aki rendszeresen ül a volán mögött, úgy indul útnak, hogy mindent elkövet vezetés közben annak érdekében, hogy saját maga, és embertársai életét megóvja, és a lehető legnagyobb biztonságban közlekedjen az utakon.
Ehhez elengedhetetlen, hogy a gépjármű, mellyel utazunk, megfelelő állapotban legyen, hiszen egy kisebb hiba is komoly problémákat tud előidézni idővel.
Autónk műszaki állapotának ellenőrzését pedig rá kell bíznunk a szakemberekre, akik megfelelő tudással, rutinnal, és tapasztalattal, rövid időn belül átvizsgálják az autónk alkatrészeinek állapotát.
Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy egy közúti ellenőrzés során a rendőr azonnal bevonhatja a forgalmi engedélyünket abban az esetben, ha az autónak lejárt a műszaki vizsgája. Emellett azt is fontos tudni, hogy ha adás-vételre kerülne a sor, akkor is szükségünk lesz az érvényes műszaki vizsgára a gépjármű átírása során.

 

ElőzőJosep Borrell: Európát nem fenyegeti a fagyhalál, mert forró volt a nyár..
KövetkezőBiden: Mindenkinek joga van idiótának lenni- videó
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza