Szenzációs eredményt hozott Milák Kristóf és a hasonszőrű zseni, David Popovici első, szemtől szembeni összecsapása a római Európa-bajnokságon.

A 17 éves román egy 13 éves világcsúcsot megdöntve győzött, mögötte a gyorsúszásba belekóstoló Milák új, magyar rekorddal lett ezüstérmes.

A hátúszó Kovács Benedek rosszul lett, de ő is felállt a dobogó második fokára. Női 400 vegyesen pedig Hosszú Katinka nélkül is kettős magyar győzelem született. (Hosszú Katinkát éppen magyarok búcsúztatták a selejtezőben)

Milák Kristóf megtapsolta a királyt. Világklasszisok között ez így szokás. Emlékezhetünk, hogy a tokiói olimpia 100 pillangó döntőjében a világcsúccsal nyerő Caeleb Dressel felemelte a mögötte Európa-rekorddal második Milák kezét. Rómában valami hasonló történt, csak ezúttal Milák tisztelgett David Popovici előtt, aki világcsúccsal nyerte meg a 100 gyors döntőjét.

A 17 éves román zseni júniusban a budapesti világbajnokságon két aranyéremmel robbant be, jó formáját mutatta, hogy az elődöntőben Európa-rekordot úszott 100 gyorson, és immáron a világcsúcs sem maradt el.

Róma örök, de a római világrekordok nem. A 2009-es római vb – a hírhedt cápadresszes vb – alatt összesen 43 új világcsúcs született, de a mostani Eb előtt már csak hét volt életben, köztük a brazil Cesar Cielo 46,91 másodperces űrideje 100 gyorson. Ezt javította Popovici 46,86-ra.

POPOVICI, David; MILÁK Kristóf
Popovici és Milák kézfogója. Fotó: Czeglédi Zsolt

Járt neki a taps, majd a kézfogás is Miláktól, aki pedig szintén nagyot úszott, a mostani döntőben ötödik helyezett Németh Nándor országos csúcsát megdöntve, nagy hajrával ezüstérmet szerzett Popovici mögött. Kiváló bemutatkozás volt ez a pillangókirálytól a gyorsúszók világában.

A Milák–Popovici-rivalizáláshoz pedig hozzá kell szoknunk, a román úszó lapunknak adott nyilatkozata szerint hamarosan pillangón is.

A nap hősei közé feliratkozott Kovács Benedek is

A budapesti vb-n 200 háton nyolcadik úszó hatalmas iramot diktált a szám Eb-döntőjében az utolsó ötven méteren. Ennek triplán meglett az eredménye: egyrészt rosszul lett a futam után, másrészt nagy egyéni rekordot úszott, harmadrészt ezüstérem lett a jutalma. A szám másik magyar döntőse, Kós Hubert nyolcadik lett, s mindössze 24 perccel később már a 100 pillangó elődöntőjében volt jelenése.

KOVÁCS Benedek
Kovács Benedek Eb-ezüstérmes. Fotó: Czeglédi Zsolt

Ugyanott Miláknak még kevesebb ideje, alig több mint tíz perce jutott a regenerálódásra. Mindketten bírták a strapát. Milák világbajnokként a legjobb idővel, Kós pedig a nyolcadikkal jutott be a vasárnapi döntőbe.

Kettős magyar győzelem 400 vegyesen

Szombat délelőtt Hosszú Katinka címvédőként kiesett 400 vegyesen, mert hiába úszta a negyedik legjobb időt a mezőnyben, két magyar is jobb volt nála, egy nemzetből pedig csak ketten juthattak tovább. Mihályvári-Farkas Viktória az első, Jakabos Zsuzsanna a második legjobb idővel tette meg ezt, és a döntőben sem adtak alább ezekből a helyezésekből.

A tavalyi budapesti Eb-n ezüstérmes Mihályvári-Farkas több mint két másodperces előnnyel győzött Jakabos előtt, aki a brit Freya Colbertet tartotta maga mögött a második helyen.

A női 200 gyors elődöntőjében Késely Ajna visszalépett, a 16 éves Pádár Nikolett viszont az ötödik legjobb idővel, egyéni csúccsal bekerült vasárnapi fináléba. Pádárnak még 4×100 méteres női gyorsváltó döntőjében is volt szerepe, amelyben Gyurinovics Fannival, Senánszky Petrával és Molnár Dórával az ötödik helyet szerezték meg. A férfi 200 mell elődöntőjében Verrasztó Dávid és Zombori Gábor is kiesett.

A magyar csapat tehát egyetlen nap alatt megduplázta az érmei számát Rómában, a szombaton begyűjtött négy dobogóval együtt immáron nyolc top hármas helyezést tudnak felmutatni úszóink az Eb-n.

Úszó Európa-bajnokság, Róma, szombati bajnokok és magyar helyezettek. Nők. 400 vegyes: 1. Mihályvári-Farkas Viktória 4:37,56, 2. Jakabos Zsuzsanna 4:39,79; 50 pillangó: 1. Sarah Sjöström (svéd) 24,96, 100 mell: 1. Benedetta Pilato (olasz) 1:05,97; 4×100 gyorsváltó: 1. Nagy-Britannia 3:36,47, 5. Magyarország 3:39,42. Férfiak. 200 hát: 1. Yohann Ndoye Brouard (francia) 1:55,62, 2. Kovács Benedek 1:56,03, 8. Kós Hubert 1:57,84; 100 gyors: 1. David Popovici (román) 46,86 (világcsúcs), 2. Milák Kristóf 47,47, 5. Németh Nándor 48,01; 800 gyors: 1. Gregorio Paltrinieri (olasz) 7:40,86.

Szombati elődöntők magyar helyezettjei (dőlt betűvel a döntőbe jutók). Nők. 200 gyors: 5. Pádár Nikolett 1:57,80Férfiak. 100 pillangó: 1. Milák Kristóf 51,01, 8. Kós Hubert 51,69; 200 mell: 12. Verrasztó Dávid 2:12,64, 15. Zombori Gábor 2:13,47.

Borítókép: Milák Kristóf megtapsolja David Popovicit a 100 gyors döntője után a római Eb-n (Fotó: MTI/Ceglédi Zsolt)

magyarnemzet

Hirmagazin.eu

ElőzőEnergiapánik Németországban: ősztől csak 19 fokig lehet fűteni
KövetkezőHorror: feldarabolta nevelt lányát az orvos (18+)
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza