A nap kérdése: kiszámlázhatják-e a katások augusztus 31-éig a még nem teljesített szolgáltatást?

Szipszer Tamás adószakértő válaszol:

OLVASÓNK KÉRDÉSE:

„Ha a jelenleg kisadózó vállalkozás szeptember 1-jétől már nem választhatja a katát, viszont addig már kiszámlázott 12 millió forintot, kell-e különadót fizetnie amiatt, hogy 08.31-ig csak 8 millió forint bevétele lehetne a kata eredeti szabályai szerint? Az átmeneti szabály szerint a kataalanyiság alatt kiszámlázott, de csak 2022. augusztus 31. után befolyó bevételek még katás jövedelemnek számítanak. Ezek az összegek akár 2023-ban is befolyhatnak? Van esetleg bármi határideje ezen összegek beérkezésének? Ha a katás vállalkozó eddig negyedévente számlázott a partnereinek, megteheti-e, hogy augusztusban kiszámlázza az utolsó négy hónapot? Egyáltalán: van-e arra megkötés, hogy milyen időszakot lehet előre kiszámlázni? Hallottam olyat is, hogy a 2023. évi könyvelési díjat kiszámlázzák 2022 augusztusában. Ez reális opció bármilyen átalánydíjas szolgáltatásnál?”

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Annyi bizonyos, hogy az augusztus 31-éig kiszámlázott tételek még a régi katatörvény szerinti bevételnek minősülnek, s 12 millió forintig nem merül fel a 40 százalékos adó. Az, hogy mikor érkezik be a pénz, teljesen érdektelen, beérkezhet akár 2023-ban is.

Ami a számlázási kérdést illeti, tulajdonképpen semmilyen törvény nem tiltja az előre számlázást. A felek pedig gyakorlatilag bármilyen fizetési határidőben megállapodhatnak.

Hirmagazin.eu

ElőzőA NAV eBEV felületét fokozatosan felváltja az új ügyfélportál
KövetkezőVideó készítés webshopoknak – ezért éri meg videó készítésbe vágni a fejszéd
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza