forrás: ard.de

Az előzetes adatok szerint abszolút többséget, 52,7 százalékot szerzett Henriette Reker kölni polgármesterjelölt, akit egy nappal a választás előtt megkéseltek.

 Megkéseltek egy német polgármesterjelöltet

A konzervatív CDU, a Zöldek és a liberális FDP támogatásával indult jelölt a szavazatok abszolút többségét, 52,7 százalékát szerezte meg, így nem kell második fordulót tartani. Henriette Reker az első nő a negyedik legnagyobb német város főpolgármesteri tisztségében. Legfőbb riválisa, a szociáldemokrata párt (SPD) jelöltje, Jochen Ott a második helyen végzett 32 százalékkal.

A megválasztott főpolgármestert szombaton egy munkanélküli német festő-mázoló támadta meg, egy vadászkéssel nyakon szúrta és még négy embert megsebesített.

A 44 éves férfit a helyszínen őrizetbe vették, vasárnap pedig gyilkossági kísérlet és három rendbeli súlyos testi sértés gyanúja miatt letartóztatták. Az elmeszakorvosi vizsgálat kimutatta, hogy tettének elkövetésekor beszámítható volt.

A férfi hivatalos közlés szerint szombati kihallgatásán idegenellenes nézeteket hangoztatott tettének indoklására.
A Spiegel Online hírportál értesülése szerint a férfi egyebek között azt mondta, hogy szerinte a külföldiek elveszik a németek munkáját, és kifejezte azt az aggodalmát is, hogy Németországban a nemzeti jogrend helyett rövidesen az iszlám jog, a saría érvényesül majd.

Több lap vasárnap arról írt, hogy a férfinek vannak kapcsolatai a szélsőjobboldali szubkultúrával, és még a kilencvenes évek elején egy igen agresszív, időközben betiltott neonáci párt aktivistája volt. Az utóbbi időben a hatóságok az interneten írt idegenellenes kommentárjai, bejegyzései révén figyeltek fel rá.

Henriette Reker eddig az önkormányzat szociális ügyekért és társadalmi integrációért felelős osztályának vezetője volt, a Kölnbe érkező menedékkérők elhelyezését is ő irányította.

Szavazatát kórházi ágyán, a kölni egyetemi klinika intenzív osztályán akarta leadni, az Express című kölni lap szerint kérését állapota miatt nem lehetett teljesíteni. Orvosai szerint Köln megválasztott főpolgármesterének állapota kielégítő, lehet bízni teljes felépülésében.