vasárnap, június 30, 2024
Home Főhírek Belföldi hírek 150 ezer forintig terjedő bírságot kaphatnak azok, akik nem szedik fel kedvencük...

150 ezer forintig terjedő bírságot kaphatnak azok, akik nem szedik fel kedvencük után a kutyapiszkot

90
0

Kiszámolták, hány tonna kutyaszar termelődik évente a 2. kerületben. A végeredmény 51 tonna lett, vagyis 51 ezer kilogramm. A kerület harcot hirdetett a kutyapiszok ellen, aki nem szedi fel kedvence után a szart, megbüntetik.

5-150 ezres bírság

A fel nem szedett kutyapiszok miatt 5 ezertől 150 ezerig terjedő bírságot kaphatnak a hanyag gazdik, kiszámolták, hogy mekkora “közterületi terhelést” jelenthet a fel nem szedett kutyapiszok kerületi szinten.

Nemtörődöm gazdák

„Mindenkit zavar az a nemtörődömség, amit egyes gazdák megengednek maguknak, amikor a kutyasétáltatást hanyagul úgy oldják meg, hogy nem szedik fel kutyájuk után a kutyapiszkot.” – írja a kerület polgármestere, Őrsi Gergely.

Büntethető a hanyagság

A kerület vezetője szerint sokan nem tudják, de a hanyagság büntethető, a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege százötvenezer forint, vagyis több okból is érdemes összetakarítani a gazdiknak a kutyusok után. Egy egyszerű mozdulatsor, ami rengeteg bosszankodástól kíméli meg azokat, akik később akár kutyasétáltatás közben léphetnek bele a szabadban hagyott kutyakakiba.” – teszi hozzá a polgármester.

Kutyapiszok helye a zacskóban van

Őrsi Gergely állítja, a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, ezért a következő napokban egyre több tájékoztató tábla fogja felhívni a gazdik figyelmét arra, hogy a kutyasétáltatás „végterméke” jobb helyen bezacskózva a kutyapiszok gyűjtőedényekben.

Ide kapcsolódik: Kis csomagjaikat tegyék egy nagyobb zacskóba, vagy dobozba, s elegánsan vigyék haza!” – Gárdony polgármestere azt kéri, minden kutyatulajdonos vigye haza az ürüléket

Közterületi terhelés

Bár teljesen pontos adatok nincsenek, de közelítő számításokat végezhetek azzal kapcsolatban, hogy mekkora „közterületi terhelést” jelent a fel nem szedett kutyapiszok mennyisége a kerületben, így a probléma nagyságát is viszonylag könnyen megbecsülhetik.

12700 kutya

A 2. kerületben élő kutyák számát 12700 körülire becsüli az önkormányzat, nekik 75%-ukat viszik naponta sétálni. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyánként termelődő ürülék mértéke 0,5 kg/kutya/nap.

Szedjék fel az ürüléket

Arra kérik a gazdikat, hogy járjanak el gondosan a séták alkalmával, és szedjék fel a kutyák után a kutyapiszkot, hogy mások ne lépjenek bele, és ne legyen szükség bírság kiszabására – írja a polgármester a közösségi oldalán.

Büntethető gazdik

A kulturált ebtartást elősegítendő tájékoztató táblákat helyeznek ki kerület szerte, melyekkel felhívják a figyelmet arra, hogy a közterületen hagyott kutyapiszok miatt a gazdik büntethetőek. Érdemes tehát felszedni a kutyapiszkot

Kiemelt kép: Dolgát végző kutyus – Forrás: Youtube

budapestkornyeke

Megszakítás