Ez nem csupán szimbolikus lépés lenne.

A vártnál lassabb orosz előrenyomulás és a második világháborús győzelmet ünneplő május 9-i dátum közeledése azt eredményezheti, hogy Vlagyimir Putyin hivatalosan is hadat üzen Ukrajnának

– írja a CNN alapján a vg.hu.

Mindennek nem csupán szimbolikus jelentősége lenne, hiszen lehetővé tenné a tartalékosok és a sorkatonák bevetését, sőt az általános mozgósítást is a háborús erőfeszítések érdekében.

A győzelem napjának nyugati elemzők szerint óriási a jelentősége Oroszországban, amit Putyin kihasználhat céljai elérésének segítésére. Propaganda szempontjából vagy egy nagy harctéri győzelem, és/vagy a további eszkaláció bejelentése szolgálhatja az orosz elnök terveit.

Moszkva mindeddig ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajnában nem háború vagy invázió zajlik, hanem különleges katonai művelet, melynek célja a megtámadott ország nácimentesítése. Tekintve, hogy május 9-én pont a nácikkal szemben aratott győzelmet ünnepli Oroszország, ez ideális időpont lehet a hadüzenethez, noha a zsidó származású Volodimir Zelenszkij által vezetett Ukrajnát némiképp furcsa azzal vádolni, hogy nácik uralma alatt áll.

A nevezetes dátumon megtett hivatalos hadüzenet növelheti a háború támogatását az orosz közvéleményben,

és az általános mozgósítás és a sorkatonák frontra küldésének lehetősége segíthet pótolni az orosz csapatok súlyos veszteségeit az élőerő területén. A Pentagon szerint az orosz háborús erőfeszítések továbbra is sok kívánnivalót hagynak maguk után, azokat a gyenge vezetés és logisztika vagy épp az alacsony morál egyaránt hátráltatja.

Az erőteljes ukrán ellenállás azt is eredményezheti, hogy az oroszok más területen igyekeznek katonai sikereket elérni.

  • Ez lehet egy Odesszával szembeni támadás vagy épp
  • Mariupol teljes kontrolljának a bejelentése.
  • Megtörténhet a Luhanszki és Donyetszki Népköztársaságok Oroszországhoz csatolása vagy
  • Herszon központtal egy újabb hasonló népköztársaság létrehozása is.

A dátumot Moszkva azért is igyekezhet minden lehetséges módon kihasználni, hogy elterelje a figyelmet a harctéri kudarcokról. Ugyanakkor a győzelem napján megtett hadüzenet ironikus módon pont a háborús erőfeszítések kudarcának beismerését is jelentené.

Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

infostart

Hirmagazin.eu

Előző„Fideszbérenc lettem” – Orbán Viktorral fotózkodott VV Zsolti
KövetkezőBreaking: Lecsaptak az ukránok Kárpátaljára, rakétatámadás ért egy kultúrközpontot
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza