24.5 C
Budapest
2024. április. 30. kedd
HomeFőhírekBelföldi hírekKöves Slomó: Ne váljék a holokauszt jolly jokerré!

Köves Slomó: Ne váljék a holokauszt jolly jokerré!

forrás: hirado.hu/Kossuth Rádió – 180 perc

Ügyelni kellene arra, hogy a holokauszt ne váljék jolly jokerré, amit bármikor elő lehet húzni, és használható politikai fegyverként – jelentette ki Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraeli Hitközség vezető rabbija a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Annak a sok millió embernek, akit szisztematikusan legyilkoltak 70 évvel ezelőtt, sokkal szentebb az emléke annál, mint hogy politikai kártyázásra használják – tette hozzá.

hirmagazin_2015-09-17_153801

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija. (MTI-fotó: Bruzák Noémi)

Mint ismert, az EMIH korábban kifogásolta és az európai zsidóságra nézve sértőnek nevezte, hogy párhuzamot vonnak a menekültválság magyarországi kezelésével és a holokauszttal. A szervezet konkrétan Werner Faymann osztrák kancellár a Der Spiegelnek adott nyilatkozatát említette. A politikus a többi közt azt mondta benne: kontinensünk legsötétebb korszakának emlékét idézi, amikor menekülteket vonatra helyeznek abban a hitben, hogy teljesen máshova fognak majd utazni.

Köves Slomó a közrádióban hangsúlyozta: egy ilyen típusú válságban fontosabb a konkrét feladatokra koncentrálni, mint vádaskodni. Nyilvánvaló, hogy ez a hasonlat elrugaszkodott a valóságtól, a 70 évvel ezelőtti második világháborúban a náci Németország által kezdeményezett és a szövetségesei által végrehajtott emberirtást nem lehet hasonlítani ahhoz, hogy több százezer vagy akár több millió ember elindul a Közel-Keletről egy vallásháború elől menekülve.

Amikor a második világháborúban embereket marhavagonokban haláltáborokba vittek, nem ugyanaz, mint amikor valakit felengednek egy vonatra, azt mondják neki, hogy Bécsbe megy, és közben Bicskén szedik le. Nyilván utóbbi is borzasztó kellemetlen – szögezte le Köves Slomó.

Úgy vélekedett, nem elegáns maga az a beszédszituáció, melyben emberek szenvedését egymáshoz hasonlítgatjuk. Van ez az ügy, van az az ügy, és nem attól lesz a menekültválság megoldandó feladat, hogy a holokauszthoz hasonlítjuk, anélkül is megoldandó kérdés – tette  egyértelművé.

 

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work