hirmagazin_2015-09-06_131617

Forrás: hirado

Bemutatjuk az egyik legjobb, ha nem a legeslegjobb fotóalkalmazást, ami a professzionális fényképezés lehetőségeit kínálja okostelefonra.

Ideális – nem túl erős, nem túl gyenge – napsütésben, ellenfény nélkül, nem vagy alig mozgó célpontokat nyugodtan lehet alapbeállítással fotózni a mobil gyári kameraalkalmazásával, vagy remekül szórakozhatunk a Google Kamera pazar panoráma-, nagy látószögű vagy halszem módban készíthető képeivel.

Kicsit is nehezebb fotózási feltételek között, amikor, teszem azt, alkonyati vagy éjszakai képet szeretnénk állványról készíteni, s kényelmesen beállítani, mondjuk, az ISO értéket, akkor alkalmatlanok ezek az alkalmazások. Alkalmatlanok, mert fényszegény környezetben a szoftver – miből is tudhatná, hogy például állványra helyeztük a mobilt? – felemeli az ISO-t, s pixeles, élvezhetetlen fotót exponál.

Éppen ilyen lehetetlen helyzet áll elő, ha nem egységesen élesre akarjuk készíteni a képet, hanem fókusszal ki akarunk emelni valamit. Efféle helyzetekben jön jól az olyan alkalmazás, melyben kézre áll kis túlzással majd annyi szoftveres beállítási lehetőség, akár egy profi Nikon fényképezőgépben.

Talán a legjobb közülük a Camera FV5.

A Camera FV5 maximálisan kihasználja a mobil hardveres képességeit – ezeken nyilván nem képes túllépni, de minden beállítási lehetőséget a kezünkbe ad, amit a gyár az egyszerűsítés jegyében elrejtett. Lehetőséget nyújt a DSLR-szerű (tükörreflexes) fényképezőgépek kézi vezérléseire.

Számos egyedi jellemzőjéből csak a kedvenceket kiemelve:
– minden fotográfiai paraméter állítható, és mindig kéznél van az expozíció kompenzáció, az ISO, a fénymérés mód, a fókusz, a fehéregyensúly és a program üzemmód;
– valós időben láthatók a DSLR-szerű kereső kijelzőjén az aktuális értékek;
– lenyűgöző timelapses (HDR timelapses) felvételek készíthetők;
– hardvertől függően lehetséges a hosszú, akár 30 másodperces expozíciós idők beállítása;
– hardvertől függően lehetővé válik a JPEG kép mellett, vele egyidőben, valódi 16-bites veszteségmentes RAW formátumú, ésPNG képek rögzítése a megfelelő utómunkához;
– kap a felhasználó autofókusz, makro, touch-to-focus, igaz, manuális fókusz és végtelen fókusz módot;
– élő RGB hisztogramot.

Felülete több mint 30 nyelven, többek között magyarul áll rendelkezésre. Más kérdés, hogy érdemes letölteni az FV5 honlapról a kézikönyvet, mert ezzel az appal lesz mit gyakorolni. Az alkalmazás innen letölthető.