12.1 C
Budapest
2024. május. 17. péntek
HomeFőhírekKülföldDonyeckben csapódtak be egy lelőtt ukrán rakéta maradványai, halálos áldozatok is vannak

Donyeckben csapódtak be egy lelőtt ukrán rakéta maradványai, halálos áldozatok is vannak

Legkevesebb húsz ember életét vesztette és 26 megsebesült Donyeck belvárosában egy lelőtt, Tocska-U típusú ukrán rakéta szilánkjainak becsapódása következtében – jelentette be Gyenyisz Pusilin, a donyecki „népköztársaság” vezetője hétfőn az orosz médiának nyilatkozva.

Pusilin szerint a halottak között gyerekek is vannak, a sebesültek közül többnek súlyos az állapota. A tisztségviselő azt is közölte, hogy a Donyeck városközpontja felett lelőtt Tocska-U kazettás töltetet hordozott. Kijelentette, hogy a donyecki városközpontban nincsenek katonai objektumok. A vezető gyászt rendelt el a „népköztársaság” területén.

A Rosszija 24 hírtelevízió helyszíni felvételein egy kiégett autóbusz, több megsérült gépkocsi és üzlet volt látható, valamint több, a lángok elfojtásán dolgozó tűzoltó. A jelentés szerint voltak, akik a bankautomatánál sorban állva vesztették életüket. (A Twitterre is felkerültek ellenőrizetlen eredetű felvételek – csak 18 éven felüliek kattintsanak!)

A TASZSZ orosz állami hírügynökség oldalára is felkerült egy videó a károkról. Tudósítójuk arról számolt be, hogy egy ballisztikus rakéta töredékei zuhantak le egy bankfiók közelében.

A CNN azt írta, sikerült geolokalizálnia több olyan videót is, amelyeket a városközpont egyik főutcáján fekvő halálos áldozatok, sebesültek és rakétamaradványok is láthatók, ugyanakkor a felvételeket az amerikai lap nem hozta nyilvánosságra. Annyit írtak, hogy továbbra sem tisztázott, hogy ki és honnan lőtte ki a rakétát.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn azt mondta, hogy az ilyen típusú rakétafegyver bevetéséről a döntést minimum hadseregcsoport-parancsnoksági szinten kellett meghozni, az ukrán fegyveres erők kijevi vezetésének jóváhagyását követően. Közölte, hogy a rakétát az ukrán ellenőrzés alatt álló Krasznoarmijszkból indították. Konasenkov szerint a Tocska-U rakéta kazettás töltete azt bizonyítja, hogy a csapás célja minél több donyecki civil megölése volt. A történteket háborús bűncselekménynek minősítette.

  • A Tocska egy szovjet fejlesztésű harcászati rakétarendszer. A korszerűsített Tocska-U változatának hatótávolsága elérheti a 120 kilométert.
  • Hivatalos bejelentés szerint az orosz szárazföldi erők 2019-ben fejezték be átállást a Tocska-U komplexumokról a fejlettebb Iszkander-M-re.
  • A típus az ukrán hadseregnél még rendszerben áll.

Pusilin szerint a donyecki „népi milícia” légvédelme eddig 15 Tocska-U rakétát semmisített meg. Hangsúlyozta, hogy ha a donyecki városközpontra kilőtt rakétát nem lőtték volna le, az elszenvedett veszteség még súlyosabb lett volna.

Nyitókép: Twitter/Irina Molotova
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work