Izzottak a diplomáciai csatornák csütörtökön az ukrán válság miatt – a nap eseményeinek összefoglalója.

Már a délelőtti órákban is több reakció érkezett Oroszországtól azokra a levelekre, amiben a NATO, illetve az Egyesült Államok válaszolt az Orosz Föderáció biztonságpolitikai aggodalmaira és követeléseire. Oroszország gyakorlatilag azt kéri a NATO-tól, hogy a volt európai orosz érdekszférából vonják ki a NATO-erőket, és a szövetség ne terjeszkedjen tovább Oroszország irányába. Ezeket a kéréseket gyakorlatilag a NATO és az Egyesült Államok is elutasította.

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta délelőtt, hogy alaposan tanulmányozzák a leveleket, de az már elsőre is látszik, hogy nincs ok az optimizmusra, hiszen Oroszország legfőbb aggodalmait a NATO nem fogadja el. Szergej Lavrov látott némi reményt a dokumentumban arra, hogy másodlagos kérdésekben lehetséges a kompromisszum, de a lényegi felvetéseikre egyértelműen nemleges választ kaptak.

Ugyanakkor Oroszországban egy fokkal enyhült a feszültség, miután Alekszej Zajcev, az orosz külügy egyik szóvivője azt mondta, Oroszországnak nem áll szándékában megtámadni senkit, és még a háború gondolata is elfogadhatatlan számukra a két nép (az orosz és az ukrán) között. (Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök esszéjében arról írt, hogy praktikusan ugyanarról a népről van szó.) Erre a hírre a háborús aggodalmak miatt gyengélkedő orosz tőzsdék kissé elmozdultak a tizenöt havi mélypontról.

Előremutató egyet nem értés Párizsban

Közös nyilatkozatban erősítették meg elkötelezettségüket az ukrajnai konfliktus békés rendezése mellett a normandiai négyek elnöki tanácsadói Párizsban. A Donyec-medencei feszültség újbóli kiéleződése óta ez az első alkalom, hogy Ukrajna és Oroszország képviselői – francia és német közvetítéssel – egymással tanácskoztak a válsághelyzetről.

Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak a találkozó után azt mondta, a felek nyíltan és őszintén kijelentették, hogy eltérő az Oroszország és Ukrajna között létrejött minszki megállapodás értelmezése és végrehajtása, de hajlandóság mutatkozik a nézeteltérések csökkentésére irányuló munka folytatására.”

Még több külföldi hír

Az orosz elnök kabinetfőnök-helyettese, Dmitrij Kozak szerint áttörés, hogy a felek egyetértettek abban, hogy amíg az eltérő értelmezés megmarad, a kelet-ukrajnai konfliktus aligha rendezhető.

Kozak főként azt kifogásolta, hogy az ukrán kormány nem biztosított semmilyen perspektívát a donyecki és luhanszki szakadár „népköztársaságoknak”. A Kreml kabinetfőnök-helyettese leszögezte, hogy újabb csúcstalálkozó a felek között csakis akkor lehetséges, ha megállapodás jön létre a Donyec-medence jogi státuszáról, illetve az ott tartandó választásokról.

A tárgyalások februárban Berlinben folytatódnak.

Mi lesz a gázzal?

Az USA külügyi szóvivője, Ned Price csütörtök hajnalban nyilvánvalóvá tette, hogy az Egyesült Államok és Németország blokkolni fogja az Északi Áramlat 2 gázvezeték működésbe lépését abban az esetben, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát. Németország washingtoni nagykövete, Emily Haber pedig azt írta a twitteren, hogy a konfliktus eszkalálódása esetén az Északi Áramlat 2 sem lesz sérthetetlen. A nap folyamán a német külügyminiszter, Annalena Baerbock kijelentette, hogy dolgoznak egy erős szankciós csomagon, aminek az Északi Áramlat 2 is a része.

A brüsszeli orosz nagykövet, Vlagyimir Csizsov korábban azt mondta az Euronewsnak, emiatt elsősorban az európai fogyasztóknak kellene aggódniuk.”Hiszen nekik kellene a relatív olcsó és bőséges orosz gáz nélkül élniük és nekik kellene más fűtőanyagot találniuk az otthonuk fűtéséhez. A télnek nincs még vége!”

Ugyanakkor a Fehér Ház már korábban nyilvánvalóvá tette, hogy dolgoznak egy terven, amellyel szükség esetén cseppfolyós gázt tudnának Európába szállítani.

Még több külföldi hír

A német segítség

A nap folyamán megrökönyödést váltott ki, hogy Németország segítségképpen ötezer katonai sisakot küld Ukrajnának. A hírre Vitalij Klicskó, Kijev polgármestere úgy reagált, hogy ez egy vicc, és vajon párnákat nem akar-e küldeni Németország? Christine Lambrecht német védelmi miniszter a Berlinben azt mondta, hogy a német politikában konszenzus van arról, hogy halálos fegyvereket nem exportál konfliktuszónákba.

Annalena Baerbock német külügyminiszter a Bundestagban ismertette a német álláspontot és stratégiát Ukrajna ügyében. Arról beszélt, hogy a NATO-n belül nem minden ország szerepe ugyanaz, Németország pedig az európai szereplők összefogásában, valamint Ukrajna gazdasági támogatásában vállal szerepet. Másrészt Franciaországgal együtt közvetítők is, így lehetőséget kínálnak Oroszországnak, hogy csökkentse a feszültséget, kiutat találjon a konfliktusból. Arról, hogy nem szállítanak fegyvert Ukrajnának, azt mondta, hogy egy ország ciklusokon átívelő külpolitikai alapelveiben nem lehet száznyolcvan fokos fordulatot végrehajtani, ha nem lehet tudni pontosan, milyen következményekkel kell számolni.

A közvetítés és a deeszkaláció jegyében Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy péntek délelőtt telefonon tárgyal majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és tájékoztatást kér tőle, vajon mi a célja az ukrán határ közelében felvonultatott mintegy százezer orosz katonának.

Mindeközben Ukrajnában

A háborús készülődésben nagy visszhangot vert, hogy egy 21 éves ukrán sorkatona, Artemij Rjabcsuk öt társát agyonlőtte egy Kalasnyikov gépkarabéllyal egy Dnyipró közeli gyárban. A tettest rövid hajsza után elfogták, a hatóságok alapos vizsgálatot ígértek arra nézve is, hogyan sorozhatták be Rjabcsukot, és hogyan adhattak fegyvert a kezébe. A vizsgálat bejelentését követően rövid időn belül az a hír is megérkezett, hogy a Nemzeti Gárda vezetői ellen súlyos vádak fogalmazódtak meg az esettel kapcsolatban.

Még több külföldi hír

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij óvatos bizakodásának adott hangot amiatt, hogy februárban Berlinben folytatják a tárgyalásokat Oroszországgal a normandiai formátumban . Oroszországhoz hasonlóan Ukrajna gazdasága is megsínyli a háborús készülődést. Oleg Usztenko, Zelenszkij egyik tanácsadója azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy nagyon nehezen kapnak hitelt a nemzetközi piacról, az orosz támadástól való félelem szerinte a „hisztéria határát” súrolja. Ukrajna ezért 5 milliárd dollár hitelt szeretne felvenni európai partnereitől. Az Európai Unió már korábban megígért egy 1,2 milliárd Eurós segélycsomagot.

Az ukrán külügyminiszter, Dimitrij Kuleba pedig azt mondta, ismertették velük a NATO-levél tartalmát, és azzal kapcsolatban nincs további megjegyzésük.

Még több külföldi hír

Kuleba ugyanakkor hangsúlyozta annak a szükségességét, hogy a Nyugat ne Ukrajna feje fölött kössön egyezséget Oroszországgal, vagyis ne szülessen olyan döntés Ukrajnáról, amelyben Ukrajna nem vesz részt.

euronews

Hirmagazin.eu

ElőzőEz a ropogós zöldség aranyat ér most, a vírusos, megfázásos időszakban! – videó
KövetkezőA hirtelen lezúduló hó megbéníthatja a közlekedést! – videó
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza