Így válasszunk elektromos fűtőkészüléket

Az elektromos fűtés mellett számos előnyös tulajdonság említhető, aminek köszönhetően kiváló alternatívát jelentenek más fűtési megoldásokkal szemben. Érdemes ismerni ezeket, illetve érdemes beszélni a típusokról is, amelyek a mai kereskedelmi forgalomban megtalálhatók. Az alábbi cikkben ezzel a kérdéskörrel foglalkozunk.

Az általános vélekedés szerint az elektromos fűtés lényegesen drágább a gáznál, így csak kisméretű, szigeteléssel ellátott, megfelelő nyílászárókkal rendelkező lakások esetében alkalmazható gazdaságosan. Noha a különböző energiahordozók ára a világpolitikai és gazdasági viszonyok közepette jelentősen változhatnak, ettől függetlenül ez a kijelentés egyre kevésbé állja meg a helyét. Ennek a magyarázata elsősorban abban rejlik, hogy korszerű készülékek egyre hatékonyabb működési elvekkel és egyre jobb hatásfokkal rendelkeznek.

Nem elhanyagolhatók az elektromos fűtést jellemző további előnyök sem. Elsőként szót kell szánnunk a rendszer kiépítésének költségére. Ha egy központi gázfűtéses rendszer költségeit vesszük alapul, annak kiépítési költsége négyszer-ötször magasabb, mint ugyanezt a célt elektromos készülékekkel megvalósítani. Arról nem is beszélve, hogy a korszerű elektromos készülékek esetében megszűnik a gázkészülék üzemeltetési költségéből adódó előny, ráadásul az elektromos változatok minimális karbantartás mellett biztonságosan üzemeltethetők.

Az elektromos fűtés tehát valós alternatíva, amely kiépítése megfontolásra érdemes, de mindenképpen szükséges ismerni a különböző típusokat, amelyek jellemzői nagyon jelentős mértékben eltérők lehetnek. Jelen cikkünkben nem célunk minden típust bemutatni, ami valaha megjelent a kereskedelmi forgalomban, de a legfőbb típusokról érdemes szót ejteni.

Nem kezdhetjük mással a sort, mint az egyre népszerűbb elektromos konvektorokkal. Maga a konvektor szó sokakban kellemetlenül cseng, hiszen a gázüzemű társaikra asszociálnak, de fontos kiemelni, hogy csupán a hőátadás módjának köszönhető az elnevezés. A korszerű programozható változatokat a kereskedelemben sokszor norvég panelként emlegetik, ami kissé szerencsétlen elnevezés, hiszen egy-két gyártót leszámítva nincs közük Norvégiához, másrészről nem összetévesztendők az egyéb elektromos panelekkel. Konvekciós elven fűtenek, vagyis hőáramlást hoznak létre olyan módon, hogy nagy felületű, kerámiamagos lamellás fűtőbetétjeikkel közvetlenül melegítik a szoba levegőjét. A meleg levegő természetes emelkedéséhek köszönhetően légmozgás keletkezik, ami kellemes hőérzetet biztosít a helyiségben.

Tegyünk említést a hagyományos radiátorokról is. Fontos megjegyezni, hogy a radiátorok kötelező tulajdonsága a hőtároló képesség, vagyis ami nem képes erre, az nem radiátor, hiába nevezik így a köznyelvben. A modern változatokat alumínium ház és jól kalibrálható termosztát jellemzi.

Az infrapanelek az infra technológiának köszönhetően különleges fűtési móddal rendelkeznek; nem a szoba levegőjét, hanem a testek felületét melegítik. Noha a szakma mindig a védelmébe veszi ezeket a fűtőkészülékeket, sajnos sok kritika éri őket. Tárgyilagosan azonban kijelenthető, csak abban az esetben nem működnek megfelelő hatásfokkal, ha a telepítésük nem megfelelő.

Végül meg kell említeni a hősugárzókat és infra hősugárzókat is. Azonnali hőérzetet biztosítanak, ezért akár teraszokon is elhelyezhetők.