El kellene gondolkodni a negyedik oltás beadatásán azoknak, akik még nem estek át COVID fertőzésen – erről beszélt Rusvai Miklós az ATV híradójának.

Rusvai: 4-5-6. oltásra is szükség lehet bizonyos esetekben

A virológus szerint érdemes elgondolkodni a negyedik oltás beadatásán azoknak, akik még nem estek át a betegségen.

Fotó: 123rf.com

A negyedik oltás akkor válik szükségessé, és persze az ötödik és a hatodik is, ha nem fertőződünk közben, ha már egyszer túléltük a fertőzést, onnantól kezdve legalábbis én úgy gondolom, hogy a szervezetünk bizonyított, és esetleg nem is lesz szükség további oltásokra. (…)

Nagyon jó választ adna az, hogyha tudnánk, hogy a kórházban lévők, a lélegeztető gépen lévők, az elhunytak között mennyi és milyen típusú vakcinával oltottak voltak, ezt nagyon jó lenne tudni ahhoz, hogy az ön által feltett kérdésekre tudjuk a választ” – elmélkedett Rusvai Miklós.

Kapcsolódó:

COVID – Neked szükséged lesz a 4. oltásra?

Frissítette az emlékeztető oltásra vonatkozó útmutatóját az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC). Az új ajánlás szerint bizonyos veszélyeztetett csoportoknak egy újabb emlékeztető dózis, vagyis egy negyedik adag koronavírus-vakcinát is érdemes beadatni.

A közepesen vagy súlyosan immunhiányos, mRNS-alapú vakcinákkal immunizált felnőtteknek a harmadik oltást követően egy negyedik adagot is érdemes lehet beadatni – ezzel bővítette ki oltási ajánlásait október végén a CDC. A javaslat szerint a negyedik oltást legkorábban a harmadik után fél évvel lehetne kérni. Mivel az Egyesült Államokban augusztusban engedélyezték a harmadik dózisok felvételét, a leghamarabb 2022 februárjában indulhat el a negyedik adagok beadása. Negyedikként egyelőre csak a Pfizer, a Moderna vagy a Janssen vakcináját kínálják fel – számolt be róla a Health.com nyomán a Házipatika.hu.

Fotó: 123rf.com

Ezért fontos a negyedik oltás

A CDC szerint immunhiányos emberekre különösen nagy veszélyt jelent a COVID-19, és az ő szervezetük vélhetően a 2 adagos alapimmunizálási folyamat után sem tesznek szert olyan szintű védelemre, mint az egészséges immunrendszerrel rendelkezők. Éppen ezért ezeknek a személyeknek egy harmadik, úgynevezett kiegészítő adagot is ajánlanak – amelyet a második dózis után legalább 28 nappal kell beadatni -, fél évvel később pedig egy negyedik, emlékeztető oltást javasolnak.

Érdekesség, hogy a Moderna vakcinájából a negyedik dózis mennyisége a korábbi adagok mindössze fele lesz, míg a Pfizerből az összes alkalommal ugyanannyi oltóanyagot adnak be.

Azért is nőhet a koronavírus-fertőzöttek száma most Magyarországon, mert a korábban megkapott két oltás már nem nyújt elég védelmet – vélekedett Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja.

Fotó: 123rf.com

Ki számít immunhiányosnak?

A CDC legfrissebb ajánlása tehát a legalább 18 éves, közepesen vagy súlyosan károsodott immunrendszerű személyekre vonatkozik. Ebbe a csoportba tartoznak azon nagykorú személyek, akik:

  • aktív rákkezelésben részesülnek,
  • szervátültetésen estek át,
  • őssejt-átültetésben volt részük az elmúlt két évben,
  • közepes vagy súlyos elsődleges immunhiányban szenvednek,
  • előrehaladott vagy kezeletlen HIV-fertőzéssel küzdenek,
  • esetleg nagy dózisban szednek kortikoszteroidokat vagy más, az immunrendszert elnyomó gyógyszereket.

Az adatok szerint egyébként az Egyesült Államok teljes felnőtt lakosságának mintegy 3 százaléka tartozik a szóban forgó veszélyeztetett csoportba. A Rutgers New Jersey Medical School orvosprofesszora, Stanley Weiss elmondása szerint a szakemberek már az oltási program megkezdésekor kifejezték aggodalmaikat azzal kapcsolatban, hogy az immunhiányos emberek esetleg nem reagálnak majd túl jól az új típusú koronavírus elleni oltásra, és ezek a félelmek sajnos az érintettek nagy részénél be is igazolódtak. Emiatt a vakcinák beadatása mellett olyan óvintézkedéseket is érdemes betartaniuk a gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek, mint a maszkviselés, a távolságtartás, a tömeg kerülése és a gyakori kézmosás.

“A koronavírus elleni első két oltás rendkívül fontos, hiszen nagyjából a tizedére-huszadára tudja csökkenteni a kórházba kerülés, illetve a súlyos lefolyású COVID-19-megbetegedés valószínűségét”

– hangsúlyozta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádióban.

napidoktor, atv, hazipatika

Hirmagazin.eu

ElőzőRonda és gusztustalan, de az EU-ban imádják! Itt az első engedéllyel ehető kukac!
KövetkezőAlexandra szerette a férfit, aki később meggyilkolta őt..
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza