Hajléktanya lett a VIII. kerületi Rákóczi téri metróállomás környéke. A téren élő hajléktalanok teljesen belakták a teret. A helyiek beszámolói szerint a fedél nélküliek a metróállomás külső fedett részén tárolják a holmijaikat, gázrezsóval főznek és a metróállomás feletti mesterséges tóban fürdenek. Nem ez az egyetlen problémás terület a fővárosban: több kerület lakói hasonló állapotokról számolnak be, a főváros pedig láthatóan teret engedett a fedél nélküliek térfoglalásához.

Mindenki ezt olvassa most!

Egy évtizede sincs annak, hogy teljesen megújult a józsefvárosi Rákóczi tér. A négyes metró építése forduló pontot hozott a tér életében, a prostituáltak által birtokolt lepusztult parkból modern pihenőövezet létesült játszótérrel. Ám a mostani állapotok kétségbeejtőek: a metrólejáratnál hajléktalanok tanyáznak, a padokon kéregetők ülnek és a kialakított mesterséges tóban, ahol néhány éve még kacsák úszkáltak, most a sekély vízben hajléktalanok hűsöltek. Az ott élők ironikusan megjegyezték: végül megvalósult a józsefvárosi strand. (Az előző vezetés a józsefvárosi pályaudvar helyére strandot és gyógyfürdőt tervezett ám Pikó András baloldali főpolgármester félretolta a megkezdett tervezést.)

Lapunknak néhány lakó elmondta: nem szívesen viszi a gyermekét a fővárosi kezelésű Rákóczi téri játszótérre a téren uralkodó állapotok miatt. A padokra nem lehet leülni, mert sokszor hajléktalanok fekszenek rajta, de előfordult olyan is, hogy a padon ülve vizelt egy fedél nélküli nő. A hajléktalanok beköltöztek a négyes metró lejárata mellé is. Egy szemtanú elmondta, hogy gázrezsóval főznek a metróba igyekvő járókelők mellett, és miután megvacsoráztak, elpakolnak a metróaluljáró fedett része alá, ahol többen aludni is szoktak.

Nem a Rákóczi tér az egyetlen, amelyet elhanyagol és magára hagy Karácsony Gergely főpolgármester. Hasonló állapotok uralkodnak a II. János Pál pápa téren, ahol a metróból kilépve egyből a tömegközlekedéssel járók szeme elé tárul a felújított park gyepén fetrengő hajléktalanok tucatjainak látványa. Ugyanilyen tapasztalatokról számolnak be lakossági facebookos csoportokban az I. kerület, Óbuda, Újbuda, Újpest és Ferencváros parkjain áthaladók. Úgy tűnik: a Karácsony Gergely vezette főváros és a baloldali önkormányzatok szabadjára engedték az utcán élés lehetőségét úgy, hogy a hajléktalanszállókban bőven van még üres hely.

Mindenki ezt olvassa most!

Mint megírtuk: Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. Kerület fideszes polgármestere többször felszólalt a Hild téri játszótéren uralkodó állapotok miatt, mert a tér karbantartása nem megfelelően működik, ráadásul hajléktalantanyává züllött a zárt gyermekbirodalom. A belvárosi édesanyák tapasztalatai szerint emberi és állati ürülék, balesetveszélyes járólapok, üvegszilánkok is találhatók a játszótéren, a drótok kilógnak a kerítésből és nem működik jól az ivókút sem. Parkőr már régóta nem őrzi a területet, így kutyások és hajléktalanok is bejárnak, mocskot és ürüléket hagyva maguk után. Belváros polgármestere azt is kifogásolta, hogy a játszóeszközök javítása későn történik meg, a takarítás és a kertészeti munkálatok pedig hiányosak.

Számos olyan terület van az V. kerületen belül, amelynek az üzemeltetése nem Belváros-Lipótváros önkormányzatának hatáskörébe tartozik, mint például a Podmaniczky tér, a Vörösmarty tér, a Deák Ferenc tér, a Fővám tér, a Március 15. tér, a Kálvin tér is, ahol hasonló üzemeltetési hanyagságokról számolt be az önkormányzat.

A kormánypárti polgármester sikerként könyvelte el, hogy az önkormányzat megszerezte a Hild tér gondnoksági jogát, hogy véget vethessenek a tér áldatlan állapotának.

Mindenki ezt olvassa most!

magyarnemzet

Hirmagazin.eu

ElőzőOrbán Viktor: A magyarok küldetése a Kárpát-medence védelme..
KövetkezőA koronavírus velünk marad örökké, csak endémiássá válik..
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza