Megkezdte az első darab kőzetminta begyűjtését a Perseverance marsjáró a vörös bolygón – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Ez az első a mintegy harminc mintából, amely a tervek szerint néhány év múlva a Földre érkezik elemzésre.

Még több külföldi hír

A NASA több fotót is közzétett, amelyen egy kis halom látható, a közepén egy lyukkal: az elsővel, amelyet a robot a vörös bolygó kőzetében vágott.

„Megkezdődött a mintavétel” – közölte a Twitteren Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos igazgatója. A folyamat – a kréta nagyságú minta begyűjtése és hermetikusan lezárt kémcsőben történő elhelyezése – tizenegy napig tart.

„A Mars folyton meglep minket” – olvasható egy későbbi tweetben, amelynek tanúsága szerint egyelőre nem megy simán a mintavételezés. Az első képeken ugyanis azt látták, hogy bár sikeresen lyukat fúrt a marsjáró, a kémcsőben nincs ott a kőzetminta – ilyen hibát a földi tesztelésen sosem tapasztaltak.

Még több külföldi hír

 

A kutatás célja az ősi élet jeleinek, például megkövesedett mikrobák nyomainak nyomainak kutatása a kőzetben, a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából.

A marsjárót közel egy éve indították Floridából.

A városi terepjáró méretű modul februárban szállt le a Marson, a Jezero-kráterben, amelyen a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.

Még több külföldi hír

A NASA a 2030-as években tervez űrjárművet küldeni a Marsra a mintáknak a Földre történő szállításához, hogy jóval modernebb eszközökkel vizsgálják meg őket, mint amilyeneket most a Marsra tudtak szállítani.

Nyitókép: NASA/JPL-Caltech

infostart

Hirmagazin.eu

ElőzőNyolc új kormányrendelet jelent meg augusztus 6-án
KövetkezőEzek a teák védelmet jelenthetnek a baktériumok ellen
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza