Augusztus 1-jétől kell alkalmazni a július 29-én kihirdetett, 449/2021. számú kormányrendeletet, amely a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételét szabályozza az egészségügyben.

Mindenki ezt olvassa most!

Cikkünkben pontokba szedve bemutatjuk, kikre terjed ki a kötelező védőoltás, és milyen szankcióval jár annak hiánya.

1.) Milyen egészségügyi ellátások esetén kell beadatni a koronavírus elleni védőoltásoltást?

Az említett kormányrendelet alapján az alábbi egészségügyi szolgáltatások esetén a 2/2004. rendelet 2. számú melléklete szerinti ellátási formák közül a következők esetén kötelező beadatni a koronavírus elleni védőoltást:

– alapellátásban, az ügyeleti ellátásban, a járóbeteg-, és fekvőbeteg szakellátásban, a diagnosztikában, a mentésnél és betegszállításnál, a bentlakásos szociális vagy gyermekvédelmi intézményben szervezett egészségügyi ellátásnál, a fegyveres és rendvédelmi szervek egészségügyi ellátásánál (dolgozók és fogvatartottak alapellátásánál), továbbá

– a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban.

Mindenki ezt olvassa most!

2.) Kikre és hogyan terjed ki a koronavírus elleni védőoltásoltás kötelező beadatása?

Az előzőekben felsorolt ellátási területeken szolgáltatóknál dolgozó, következő személyekre terjed ki a kötelező védőoltás:

Az egészségügyi dolgozóra, azaz minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személyre, aki

– az általa ellátott egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy

– nem rendelkezik a fenti szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban.

A rezidensekre (azaz az első egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítés megszerzése érdekében jogviszonyban álló, az államilag támogatott, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 115. § (2) bekezdés b) pontja szerinti képzésben részt vevő szakorvos-, szakfogorvos-, szakgyógyszerész-, illetve szakpszichológus-jelöltekre).

Mindenki ezt olvassa most!

Továbbá kiterjed az egészségügyben dolgozókra, azaz az egészségügyi szolgáltatóval a szolgáltató működőképességének, illetve az egészségügyi szolgáltatások üzemeltetésének biztosítása céljából munkát végzőkre, például a az üzemeltetés területén dolgozókra is.

dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász, adozona

Hirmagazin.eu