Egy párizsi start-up cég úgy döntött, hogy a műhús megjelenése és kikísérletezése után megpróbálkozik egy újabb „lehetetlennel” és kacsasejtekből alkot libamájat laboratóriumban.

Elkerülve ezzel az állatvédők heves tiltakozásait a szárnyasok állatkínzó tömése miatt, aminek a végeredménye a hízott kacsamáj, vagyis a méregdrága foie gras.

A fotó illusztráció. FORRÁS: SHUTTERSTOCK.COM / ARTIT WONGPRADU

A Gourmey nevű cég alapítóinak egyike elmondta, hogy a céljuk az, hogy bebizonyítsák, a laboratóriumban előállított hús nem korlátozódik a hamburgerhúsokra, hanem magas minőségű gasztronómiai termékeket is elő lehet vele állítani,

A vállalkozás ebben a hónapban 10 millió dollárt kapott európai és amerikai befektetőktől, hogy tökéletesítsék a terméküket – olvasható a Phys.org oldalán. A cikkben írnak a libamáj forgalmazásának évekkel ezelőtti betiltásáról is, melyhez elengedhetetlen a kacsák tömése.

Először Kalifornia államban vezették be a törvényt, majd Nagy-Britanniában is betiltották az állatok tömését, a libamáj árusításának tilalmát pedig mérlegelik. A legfrissebb hírek szerint New Yorkban hasonló lépésére készülnek, és az Európai Parlament is javaslatot tett a libák, kacsák tömésének tilalmára még júniusban.

A cég molekuláris biológusa szerint, a labor-máj állagát tekintve már 90 százalékos a fejlesztésük, és ezt egy teszttel is bizonyítani tudja. Karácsonykor felszolgálta ugyanis a családjának pirítóson, együtt a hagyományos libamájjal, de nem tudták mit esznek. Néhányan egyáltalán nem vették észre a különbséget, és rajongtak a falatkákért.

travelo

Hirmagazin.eu

ElőzőRepülő palacsinta, szárnyas hal, vadászó kobold – a tíz legőrültebb repülőgép – képek, videók
KövetkezőMeddig rejtőzik még a tó mélyén a Balaton 1800 milliárd forintnyi aranya?
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza