Nagyon kellemetlen állapotot vált ki az ízületi gyulladás, hiszen megduzzadnak az ízületek, merevek lesznek, amihez állandó fájdalom is párosul, de szerencsére vannak olyan természetes gyógymódok, amelyek segíthetnek ezen a problémán.

Helyes étrenddel, gyógynövényekkel csökkenthető a gyulladás mértéke, és ezzel párhuzamosan mérséklődhet az ízületek merevsége és a fájdalom is.

Ízületi fájdalom esetén mindenképpen arra kell törekednünk, hogy sok omega-3 zsírsavban gazdag táplálékot fogyasszunk, például olajos halakat. Ilyen lehet a szardínia, a lazac, a makréla, a tonhal vagy a szardella.

A zöld leveles zöldségeket – spenótot, káposztát, salátákat, kelkáposztát, mángoldot – is be kell iktatni az étrendünkbe, amennyiben ízületi gyulladásban szenvedünk, hiszen ezek mind sok antioxidánst és D-vitamint tartalmaznak.

A keresztesvirágúak csoportjába tartozó karfiolt vagy brokkolit is fogyasszuk rendszeresen, hiszen segíthetnek az ízületi gyulladás progressziójának lassításában. Ezt a hatást a zöldségekben található szulforafán nevű vegyület biztosítja.

A citrusfélék is fontos részei a gyulladásellenes étrendnek, hiszen sok C-vitamint tartalmaznak, és köztudottan erős antioxidáns vitamin lévén eredményesen csökkenti a gyulladást. A citrusfélék közé tartozik a citrom, a lime, a narancs, a grapefruit és a mandarin.

Szintén rendelkeznek antioxidáns hatással a bogyós gyümölcsök, így a szeder, az áfonya, az eper vagy a málna is segíthet ízületi gyulladás esetén. Hasonlóképpen a rostban gazdag gyümölcsök is csökkenthetik a szervezetben a gyulladást, így azokat is iktassuk be az étrendünkbe, az egyik ilyen rostos gyümölcs, az alma.

Az allicinben gazdag hagyma és fokhagyma is nagyon hatásos lehet, hiszen hatóanyaguk hozzájárul a fájdalom enyhítéséhez.

A hüvelyesek és a babfélék is sok rostot tartalmaznak, amelyek aktívan csökkentik a gyulladást, így kisebb lehet a duzzanat és az ízületek sem lesznek olyan merevek. Ennek köszönhetően javulhat a beszűkült mozgástartomány.

A természetes gyulladásgátló hatással rendelkező olívaolaj is kapjon szerepet a napi menünkben. Sokféleképpen felhasználhatjuk akár salátákhoz vagy más ételekhez adagolva.

Az ízületek egészségét a kurkuma is védi, gyulladásgátló hatását a benne található kurkumin nevű vegyületnek köszönhetjük.

A zöld tea is csökkenti az ízületi gyulladásban szenvedők panaszait, hiszen antioxidáns hatással rendelkezik és gyulladást is csökkent.

Hirmagazin.eu