A hazai infláció 2017 óta folyamatosan a 3 százalékos jegybanki toleranciasáv közelében alakult, amely európai szinten is rendkívüli sikeres inflációkövetésnek számít

– mondta Várhegyi Judit, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági elemzési főosztályának vezetője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! adásában.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiszámítható és stabil infláció fontos a gazdasági szereplőknek, a beruházások és a bevételek is jobban tervezhetővé válnak

– fogalmazott.

A KSH és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi adatai szerint az éves infláció októberben visszatért az MNB 3 százalékos inflációs céljához, ezzel enyhült a jegybankra nehezedő szigorítási kényszer.

Az idei esztendő harmadik negyedének végén szeptemberhez viszonyítva 0,2 százalékkal, az elmúlt év azonos időszakához képest 3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak – jelentette a KSH. Az egy évre visszatekintő maginfláció (a gyorsan változó külső gazdasági hatásoktól megtisztított mutató) a szeptemberi 4 százalékról 3,8 százalékra csökkent. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számolt éves áremelkedés 3,4 százalékos volt a múlt hónapban.

Az októberi adatok mögött az üzemanyagárak csökkenése, valamint az élelmiszerárak növekedési üteme áll.

A koronavírus inflációra gyakorolt hatásairól Várhegyi Judit elmondta, hogy a gazdaság nyári újraindulása után a szokásostól eltérő szezonalitás volt jellemző. Megugrott a kereslet több termék-, szolgáltatástípus iránt, így például az üdülési szolgáltatások iránt, ami felfelé tolta az árakat.

Szeptemberben és októberben pedig ezek a hatások mérséklődtek.

A kilátásokról elmondta, hogy a külső inflációs folyamatok, így például az üzemanyagárak alakulása is várhatóan mérséklő hatással lesznek a magyarországi inflációra a következő hónapokban.

hirado, kossuthradio

Hirmagazin.eu

ElőzőGyurcsány bejelentette: nem ér haza a kijárási tilalom kezdetéig
KövetkezőTöltsd meg előkelőséggel az őszi – téli ruhásszekrényt: férfi kabátok és elegáns dzsekik
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza