Október eleje óta ad lehetőséget a hazai szabályozás a teljesértékű szelfis azonosításra a bankoknál, a számlanyitás területén elsőként a Gránit Banknál vált elérhetővé a szolgáltatás.

Mától akár éjszaka is nyitható teljes értékű bankszámla, élő videós azonosítás nélkül is – olvasható a bank közleményében.

A Gránit Bank iOS és Android eszközökön is használható mobilbanki alkalmazásának legújabb verziójában Magyarországon elsőként érhető el olyan – szelfi videóval, az igazolványok befényképezésével és a személyi igazolvány chipjének NFC technikán alapuló beolvasásával történő – online számlanyitás, amelynek a végén teljes értékű, korlátozások nélkül használható bankszámlához lehet jutni videós vagy fióki ügyfélazonosítás nélkül. A szelfis számlanyitáshoz nem szükséges egy másik bankból történő utalás és a számlatulajdonos készpénzfelvételi lehetősége és vagy átutalásainak összege sem korlátozott.

A szelfis azonosítást az MNB október elsején hatályba lépett rendelete tette lehetővé, amely meghatározza, milyen módon kell lebonyolítani a közvetett elektronikus ügyfél-átvilágítás ahhoz, hogy az teljességgel megfeleljen a pénzmosásellenes rendelkezéseknek.

Az új digitális eljárás révén a nap bármely órájában és a hét bármely napján igényelhető olyan lakossági bankszámla, amelynél nincsenek korlátozva a fizetési tranzakciók, beleértve az online vásárlások értékhatárát és helyszínét vagy például a pénzfelvételek összegét

A mobilapplikáció legújabb verziója emellett elérhetővé teszi az Azonnali Fizetési Rendszerben (AFR) használt MNB sztenderd QR-kód beolvasásával történő utalásokat, és az utalásokhoz szükséges QR-kód generálását is.  A QR-kód generálás lehetővé teszi például kereskedők számára azt is, hogy így biztosítsák az elektronikus fizetési lehetőséget vevőiknek.

Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy az új szelfis számlanyitás alternatívát jelent a Banknál 2017 júliusa óta elérhető, élő videóazonosításon alapuló online bankszámlanyitásnak.

Mindenki eldöntheti, hogy szeretne-e banki ügyintézővel videóchaten keresztül találkozni, vagy a számlanyitást önállóan kívánja elvégezni.

A fejlesztést a digitális termékfejlesztő cége, a GB Solutions végezte. A közleményben megjegyzik, hogy a pandémiás időszakban a korábbi 50 százalékról csaknem 2/3-ra nőtt azon ügyfelek aránya a Gránit Banknál, akik napi pénzügyeik intézéséhez használják a banki mobilapplikációt, a pénzintézetnél az ügyfelek több mint 10 százaléka rögzített már pénz fogadásához bankszámlaszámot helyettesítő e-mail címet vagy mobilszámot (másodlagos azonosítót), ami jóval meghaladja a néhány százalékos piaci átlagot és több száz fizetési kérelem történt, amelyeknél a tranzakciók átlagos értéke 16.700 Ft volt.

Címlapkép: Getty

portfolio

Hirmagazin.eu

ElőzőAz SZFE új kancellárja szerint fel kell számolni a belső anarchiát
KövetkezőA Gödöllő Gyepmesteri telep neki keres szerető gazdit! Oszd meg!
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza