24.5 C
Budapest
2024. április. 30. kedd
HomeFőhírekKülföldSzándékos gyújtogatás okozhatta a tűzvészt a nantes-i székesegyházban – Sokkoló fotók érkeztek...

Szándékos gyújtogatás okozhatta a tűzvészt a nantes-i székesegyházban – Sokkoló fotók érkeztek a kigyulladt katedrálisról

Egyre inkább úgy tűnik, hogy direkt gyújthatták fel a teljesen leégett, 17. századi orgonát a nantes-i székesegyházban.

Lángok csaptak fel szombatra reggel a nyugat-franciaországban található nantes-i Szent Péter és Szent Pál-székesegyházában. Szerencsére a kivonult hatvan tűzoltónak viszonylag hamar sikerült megfékezniük a tüzet, de belül így is helyrehozhatatlan károk keletkeztek, több egyedi és értékes berendezési tárgy ugyanis a lángok martalékává lett. Porig égett például az oltár mellett található 17. századi orgona, és elpusztult több festettüveg ablak is.

Magában az épületben a szakértők szerint mindezek ellenére jól megúszta a tűzet, a katedrális teteje például érintetlen maradt.

A rendőrség már nyomoz az ügyben, ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy gyújtogatás történhetett. Ezt erősítheti Laurent Ferlay tűzoltóparancsnok nyilatkozata is, aki szerint a lángok pont az orgonára koncentrálódtak. Az államügyész Pierre Sennès elmondása alapján bűncselekményről beszélhetünk.

A székesegyházat 1434-ben kezdték építeni, és nem ez az első eset, hogy kigyulladt: 1972-ben például olyan komolyan megégett a templom, hogy 13 évig restaurálták.

(24.hu) / Hirmagazin.eu

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work