A hétvégén egy tíz fős társaság megpróbálta kicselezni a rendőröket, hogy együtt lehessen. Több tucatnyi feljelentés lett a hasonló esetek vége – hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

1512 regisztrált fertőzött, 122 elhunyt és ugyanennyi gyógyult a kedd reggeli koronavírus-mérlegen Magyarországon, ennek ismeretében állt újra a sajtó rendelkezésére az operatív törzs, amely húsvétvasárnap és -hétfőn nem tartott tájékoztatót.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeletvezető tisztje elmondta, 4692 figyelmeztetés történt a húsvéti hosszú hétvégén, elsősorban figyelmeztetésekkel éltek. A polgármesteri korlátozásokról elmondta, jellemzően beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, de

a Balaton partján egyes csoportok a figyelmeztetések után egyik településről a másikra mentek, őket követték a rendőrök is;

Somogy megyében így 69 feljelentés történt.

A hatósági karanténosokkal kapcsolatban csaknem 200 ezer ellenőrzés volt már, ezer esetben volt gond.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss számok ismertetétést követően elmondta, továbbra is a krónikus betegségekben szenvedők viselik a legmagasabb kockázatot, és ismételten hangsúlyozta, az új koronavírust bárki bárkinek átadhatja.

Nagyon jó hírnek nevezte, hogy 122-en meggyúgyultak, és azt is, hogy 9 beteg már lekerült a lélegeztetőgépről, ők az intenzív osztályt is elhagyhatták már.

Újfent külön kitért a szociális ellátóhelyek és a kórházak védelmére. „Itt van szükség a legnagyobb figyelemkoncentrációra, mindkét területen az ápolók és az egészségügyi személyzet védelme nagyon fontos.

A járvány sajnos még mindig felszállóágban van”

– húzta alá, az egyéni védelmet kulcsfontosságúnak nevezve.

A teszteléssel kapcsolatban újra elmondta, a gyanús eseteket a háziorvos minősíti, ő rendeli el a laboratóriumi vizsgálatot, ezt követően pedig minden esetben kötelező a vizsgálat elvégzése.

Az idősotthonokba visszatérőkkel kapcsolatban elmondta, két negatív teszteredmény vagy két hét elkülönítés szükséges – utóbbi a lappangás miatt, hogy ne tudja egy lehetséges vírusos átadni a vírust.

Szerinte

nincs a világon az a teszt, amivel a 14 napos otthon maradást, elkülönülést meg lehetne úszni.

Azt is külön hangsúlyozta, hogy aki megfertőződött, arról sem biztos, hogy évekig védett lesz.

A Pesti úti idősotthonban – mint bejelentette – 204 fertőzöttet találtak, közülük 10-en haltak meg. Az idősotthont most nagy erőkkel, teljes körűen kifertőtlenítik.

Kérdések

– Svédországon 130 rendőrleköpés volt. Volt-e ilyen itthon?

– Nem. Kicselezés volt csak.

– Országszerte ellenőrzik az idősotthonokat?

– Igen, erről segédletet is készítettünk az ellenőröknek. 1035 otthont tartunk nyilván, a legnépesebb otthonokkal kezdenek a kollégák.

– A húsvéthétfőn érkezett szállítmány hová jut? Van-e hiány?

– Nincs hiány, a készleteket folyamatosan töltjük fel. A kórházak és a sürgősségi fogászaok kapnak először védőeszközöket.

– Mikor állítják helyre a vastagbél- és emlőrákszűréseket?

– Járványos időszakban fel vannak függesztve ezek. Akikről korábban kiderült, hogy pozitív esetek, ők el lesznek látva ebben az időszakban is. Újabb szűréseket csak a járvány lezajlását követően végzünk.

– Mennyivel könnyebb ennyi idő után a vírusosok kezelése?

– Semennyivel, de a tudás nagyobb. A protokoll kiegészül új módszerekkel, technológiákkal. Lélegeztetőgépről is ezért tudnak lekerülni betegek.

– Mi volt az eddigi legsúlyosabb vétség és büntetés a kijárási korlátozások megszegésével kapcsolatban?

– Volt két budapesti szórakozóhely: az egyiken rendezvény volt, mindenkit feljelentettek. A másik esetben húsvéti sonkát és sört árultak pult alól. A házi karantént megszegőkkel szemben súlyosabb szankciókra kényszerülünk.

– A várandós anyák próbatétele nagy: mennyire jelent veszélyt a helyzet a kismamákra, magzatra?

– Az egész világ vizsgálja ezt a kérdést. Maga a várandósság olyan immunállapotot keletkeztet a szervezetben, ami kiszolgáltatottabbá teszi őket. Magasabb kockázatúak. Boltban, utcán viseljenek maszkot, viselkedjenek úgy, mintha fertőzőek lennének! A védőnők és a szülészetek felkészültek a helyzetre. Pozitív, várandós kismama még nincs a látókörünkben. Ha lesz, akkor egyedül lesznek a rendelőben vizsgálatkor. Ne a szorongás, hanem az örömteli várakozás töltse el a kismamákat!

– Kásler Miklós az ágyak 60 százalékának felszabadítását kérte a kórházaktól. Szükséges ez?

– Nézzünk körül a világban! Idejekorán felkészülünk, a járványgörbét sikerül pályán tartani, de közben felkészülünk a rosszabb helyzetre.

– Több európai országokban enyhítenek gazdasági megfontolásokból. Van erre esély itthon?

– Nehéz az összehasonlítás, mert nálunk később jelent meg a járvány. Ezért készül hetente összefoglaló a miniszterelnök számára a helyzetről.

– 117 millió gyerek nem kap kanyaró elleni védőoltást a világban. Itthon?

– Nem fordulhat elő, már rég megvannak a szükséges oltások. Az iskolai kampányoltásokat kell csak halasztani. A májgyulladás elleni és a méhnyakrák elleni szabadon választható oltásokat.

– A Pesti úti idősotthonban a Fővárosi Kormányhivatalnak kellett volna odajuttatni a védőfelszerelést?

– A munka törvénykönyve szabályozza azt a kérdést, hogy a munkáltató hogyan, mikor és mit kell, hogy biztosítson.

– Szűrik-e az idősotthonok dolgozóit?

– El kell vágni valahol a fertőzés útját. Az, hogy ki kit szűr, az intézmény orvosa dönti el. Ha gyanús személyt lát, akkor kéri az ő tesztelését. A legfontosabb fegyver az izoláció.

– Tervezik-e Magyarországon „átvészeltségi vizsgálat” elvégzését?

– Forrongó kérdés ez. Magyarországon volt már ilyen vizsgálat, ennek segítségével sikerült a fertőző májgyulladással felvenni a harcot. Maga a vizsgálattípus ismert számunkra, és igen, tervezzük ezt az új koronavírus esetében is, de csak a járvány után, mert akkor tudunk megállapítani átvészeltséget.

– Hosszabb vagy rövidebb járvány jobb Magyarországnak?

– Kétféle védekezés van. Az egyik szerint sokan betegszenek meg egyidőben, sok az áldozat. A másik utat választotta Magyarország: szándékosan mérsékeljük a fertőzésszámot, de ezzel a járvány időtartama meghosszabbodik. Úgy véljük, a második mód jobb módja a járványhelyzet kezelésének, nem terhelődik túl az egészségügy, és a fertőzésszám is kontrollálható – persze csak ha betartják a szabályokat.

– Mi vezetett a Pesti úti helyzethez?

– Valamilyen útón-módon bekerült a vírus. Vizsgálatot folytatunk, amely során fel kell tárni, miért lett ilyen sok fertőzött. Ha dönteni kell, dönteni fogunk. Mindenképp át kell ezt a helyzetet tekinteni, de ez nem két nap lesz.

– Miért nem vitték el a Rózsa utcából a betegeket, ha a Pesti útról igen?

– Igyekszünk elsősorban izolálni a betegeket. A Pesti úton takarítani sem lehetett úgy, hogy ott maradnak a betegek. A Rózsa utcában erre lehetőség volt. Alapesetben nem szeretnénk kimozdítani a lakókat az életterükből, a környezetükből, csak elkülöníteni őket.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi
infostart, Hirmagazin.eu

Előző500 ezer maszk érkezik ma Üzbegisztánból
KövetkezőFényűző kaszinók a világ minden tájáról
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza