Az év végéig felfüggesztik a magánszemélyek és a vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét

– jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés szünetében a Facebook-oldalán.

A kormányfő a videóban a koronavírus-járvány miatt hozott gazdasági, munkahelyvédelmi intézkedéseket ismertette. Ezek része az is, hogy június 30-ig meghosszabbítják a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket. A csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (thm) pedig a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják.

Emellett a már most súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, a szórakoztatóiparban, a sport és a kulturális szolgáltatások területén, valamint a személyszállításban, vagyis a taxisok körében június 30-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát pedig jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken.

Orbán Viktor hozzátette: a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) szerint adózó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét szintén június 30-ig elengedik. Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat sem lehet megemelni.

Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik. Döntöttek továbbá a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről, a cél az, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

Orbán Viktor azt mondta, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt hét nap alatt megszervezték Magyarország „kollektív önvédelmét”, a közös védekezést a világjárvánnyal szemben, és eljött az ideje, hogy a járvány- és egészségügyi kérdések mellett gazdasági döntéseket is hozzanak.
Hangsúlyozta, a koronavírus-világjárvány nemcsak az emberek egészségét veszélyezteti – „habár az a legfontosabb és az az első” -, a munkát, a munkahelyet is veszélybe sodorja.

A szerdai kormányülésen született döntésektől azt várják, hogy azokkal meg tudják védeni a munkahelyeket, mert „megtanultuk az elmúlt tíz évben, hogy ha munka van, minden van” – mondta a miniszterelnök. Közölte: a most meghozott, első, legsürgetőbb döntéseket újabbak követik majd, szinte minden nap lehet számítani arra, hogy a gazdaság újraindítása érdekében újabb és újabb intézkedések születnek.

A mostani lépésekről szóló alaprendeletet még szerdán közzéteszik, a részletszabályokat pedig csütörtökön ismertetik.

 

MTI, Kormányzati Tájékoztatási Központ, Hirmagazin.eu

ElőzőNagyon aggasztó, ami a grönlandi jégmezőkkel történik
KövetkezőAz MKB és az Erste is támogatja a kormány lépéseit
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza