image_2014-07-23-05-45-04_53cf4be0e9b23.jpg

Az oroszok legyőzésével elődöntős a női csapat -Kaposi Dávid helyszíni tudósítása
Zuhogó esőben rendezték a női válogatott oroszok elleni negyeddöntőjét a budapesti Európa-bajnokságon.
Kisteleki Dóra (4) egy gólt szerzett a tegnapi negyeddöntőben Oroszország ellen. Fotó: Kálló Péter
A két válogatott jól ismeri egymást, és az oroszok kevés jó emléket őrizhetnek az utóbbi évekből: a tavalyi vb és a 2012-es Eb bronzmérkőzésén is magyar siker született, és a három héttel ezelőtti felkészülési tornán is a mieink diadalmaskodtak.

Biztatóan indult a meccs, hiszen stabil volt a védekezés emberhátrányban is, a kapuban Bolonyai Flóra brillírozott, négyszer pedig a kapufa is a segítségére sietett. Bujka Barbara remek húzásgóllal szerezte meg a vezetést, majd néhány elkapkodott akció és az orosz egyenlítés után Antal Dóra volt eredményes (2-1).

A második negyedben a kezdeti idegesség is eltűnni látszott, sorra jöttek a magyar gólok, ez pedig meghozta a mintegy 1500 fős közönség hangját is. Szücs Gabriella használta ki pontos lövéssel az emberfórt, majd Keszthelyi Rita lőtte be biztos kézzel az ötméterest. A mieinknek ekkor szinte minden bejött, Antal okos lövése után Szücs bombája is utat talált a kapuba. Az utolsó perc kezdetén Grineva szépített, majd Bolonyai védésével zárult a negyed (6-2).

A pihenő után közelebb zárkóztak az oroszok, de Merész András együttese gyorsan tudatosította bennük: ezúttal sem lehet esélyük. Takács Orsolya hosszú lóbálás után lőtt a rövid sarokba, egy megúszás végén Kisteleki Dóra közelről pöccintette be a labdát Antal önzetlen passzából, míg Bujka két védővel a nyakán is bevágta helyzetét. Az utolsó percekben az oroszok biztos kézzel lőtték be helyzeteiket (9-5).

Antal Dóra ötméteresből növelte az előnyt, majd Keszthelyi Rita alsó sarokba tartó lövésére sem érhetett oda az orosz kapus. Az oroszok két emberelőnyös góllal kozmetikáztak az eredményen, de a mieink továbbjutását nem fenyegette veszély (11-7).

A magyar együttesre holnap Spanyolország vár az elődöntőben.
Férfiválogatott
A horvát vagy az olasz csapattal találkozik a pénteki elődöntőben Benedek Tibor együttese, amely hibátlan mérleggel lett csoportelső.
• – Ez már egy olyan hangulatú meccs volt, amilyenre a folytatásban számíthatunk. Ilyen meccsen kell majd Eb-elődöntőt nyerni. Nem igazán játszottunk olyan mérkőzéseket, ahol lazíthattunk volna, de ez jó. Megerősödtünk, készen állunk az elődöntőre – mondta a szakvezető a horvátok 7-6-os legyőzése után.
• Varga Dániel csapatkapitány szerint fontos volt, hogy felkészültek az összes forgatókönyvre, és nem ijedtek meg 0-3 után sem. – Egy éve egy tehetséges, fiatal csapat voltunk, most pedig már mi lettünk azok, akiket minden ellenfél meg akar verni. Mindenki kettőzött erővel fog ellenünk küzdeni.