A sokízületi gyulladás elsősorban a kéz- és láb-kisízületeket, csuklókat, bokákat, térdeket, illetve más ízületeket is érintő, előrehaladó gyulladással járó betegség, amely harminc – ötven éves korban kezdődik, de van időskori kezdődő formája is.

A rheumatoid arthritis, más néven sokízületi gyulladás elsősorban a kéz- és láb-kisízületeket, csuklókat, bokákat, térdeket, illetve más ízületeket is érintő, előrehaladó gyulladással járó betegség.

Mihola Dóra reumatológus szakorvos a Duna Család-barát című műsorában elmondta, a betegség elsősorban harminc–ötven éves korban kezdődik, de van időskori formája is.

Általában fokozatosan kezdődik, először a kezek és lábak ízületein fájdalmas duzzanatok jelennek meg, illetve több mint egy óráig tartó reggeli ízületi merevség is jelentkezik, melyet fáradékonyság, gyengeség, izzadékonyság, rossz közérzet és alvászavar is kísér.

A sokízületi gyulladás nem öröklődő betegség, de családi halmozódás előfordulhat, és többféle gén felelős a genetikai fogékonyság és a betegség súlyosságának kialakulásáért.

A genetikai tényező mellett több környezeti faktor is növelheti a betegség kockázatának kialakulását, ilyen például a dohányzás, a stresszes életmód, illetve a különböző traumatikus események” – mondta Mihola Dóra.

A betegség gyógyítható, ma már  jó kezelési lehetőségek léteznek – tette hozzá. A gyógyszeres kezelés célja a gyulladás csökkentése, ezáltal a fájdalom csillapítása, az általános tünetek csökkentése, a porc- és csontpusztulás lassítása. A kezelés első lépcsője az úgynevezett tüneti szerek alkalmazása.

Mihola Dóra felhívta a figyelmet arra, ha egy sokízületi gyulladással diagnosztizált beteg tartósan nem kap kezelést, az visszafordíthatatlan ízületi károsodást eredményezhet.

Hirmagazin.eu

ElőzőÖtvenhat új esettel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Hollandiában (18+)
KövetkezőKoronavírus: továbbra sem tartja be a szabályokat a megfigyelt iráni betegek egy része (18+)
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza