Nekünk az emberélet, az emberek élete és biztonsága az első

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülését követően tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten, hangsúlyozva: a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja nem lesz Magyarországon.

Cikkünk frissült.

A koronavírus egyszerre tud kárt tenni az emberéletben és a gazdaságban is: az első az emberélet, később pedig a gazdasági hatások felmérésével a pénzügyi szakemberek foglalkoznak majd – közölte. A kormányfő kiemelte: az operatív törzs az emberéletek védelmével foglalkozik.

Hangsúlyozta azt is, hogy

a hatékony védekezés mindenkitől követel erőfeszítést.

Magyarországon szinte mindenki bízik az orvosokban, ápolókban, a közegészségügyi szakemberek tekintélye nagy – mondta, hozzátéve, hogy a hatósági emberekre meglehetősen nehéz hetek, de az is lehet, hogy hónapok várnak.

Az aktuális – szerda esti – adatokat ismertetve Orbán Viktor közölte: Magyarországon 2 fertőzött van, 24-en vannak karanténban, és 230 mintavétel van folyamatban. A világban az elhunyt betegek száma 3268, a fertőzötteké több mint 95 ezer, a gyógyultaké pedig meghaladta az 53 ezret.

A magyarországi védekezés az egyedi esetekre összpontosít

A magyarországi védekezés most az egyedi esetekre összpontosít – mondta, kifejtve: egyedi fertőzésekről akkor van szó, amikor gócpont még nincs. Csoportos esetekről akkor lehet beszélni, amikor gócpontok vannak, továbbá a legrosszabb, amikor tömegessé válnak az esetek.

A cél, hogy csak egyedi esetek legyenek

– tette hozzá.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az emberek biztonságérzete meggyengült, és csak akkor áll helyre, ha van vakcina a betegség megfékezésére. Jelenleg ilyen még nincs, de remélhetőleg mielőbb lesz – közölte. Hozzáfűzte: akkor lesz viszonylagos nyugalom, ha felfedezik a vakcinát és elérhető lesz mindenkinek.

Azt is mondta: a kormánytól azt követeli meg a helyzet, hogy biztosítsa a védekezési munkához szükséges forrásokat, és a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja, akadálya nem lesz.

Orbán Viktor a politikai pártoktól önmérsékletet kért, úgy fogalmazott: az emberek védelme nem pártpolitikai ügy. Emellett együttműködést és megértést kért az emberektől is, ha azt tapasztalják, hogy a vírus elleni küzdelem kényelmetlenséggel is jár. Azt is kérte, ne bagatellizálják a helyzetet, de ne is keltsenek pánikot.

Legkésőbb kedden döntenek a március 15-i központi ünnepségről 

Most a józan ész diktálja a szabályokat – jelentette ki. A miniszterelnök beszélt továbbá arról, hogy legkésőbb kedden születik döntés arról, megtartják-e a március 15-ei nemzeti ünnepen a központi ünnepséget.

Ha az európai helyzet romlik, akkor kedden lemondják a központi ünnepséget, ha viszont úgy látják, hogy erre nincs szükség, akkor nem – tudatta a kormányfő.

Más rendezvények esetében egyelőre a szervezőkre bízzák, hogy megtartják-e az adott eseményt vagy sem. Ha azonban a helyzet súlyosbodik, akkor az operatív törzs tud rendezvényeket betiltó döntéseket is hozni – mondta Orbán Viktor.

Büszke a magyar járványügyi szakemberek munkájára

A miniszterelnök büszke a magyar járványügyi szakemberek munkájára, akik a megfelelő protokollok szerint dolgoznak.

Orbán Viktor a járvány gazdaságra gyakorolt hatását firtató kérdésre azt válaszolta, a járvány hatással lesz a világgazdaságra és különösen az európai gazdaság növekedésére, a turizmust „derékba töri”.

Jelezte, megbízta Varga Mihály pénzügyminisztert és Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy szakértői szinten mérjék fel a várható következményeket. Hozzátette: a következő kormányülésen képeznek pénzügyi alapokat a védekezésre, addig a mostani általános tartalék elegendő hátteret biztosít.

Azonnal megkezdődött az a felderítő munka

A miniszterelnök megerősítette, mára kiderült, hogy a másik fertőzésben érintett iráni fiatalember a gödöllői Szent István Egyetem hallgatója. Az iráni hallgatók kapcsán elmondta, február 22-én repülővel érkeztek Magyarországra, de nem mutattak panaszokat.

Átestek a reptéri hőmérséklet mérésen, akkor nem mutattak tüneteket. Egyikük jelentkezett két nappal később a Semmelweis Egyetem üzemorvosánál, majd március 3-án és 4-én helyezték őket karanténba és végezték el a laborvizsgálatot.

A kormányfő közölte azt is, hogy mind a Milánóból Budapestre – majd Prágába tovább utazó – egyetemista lányok, mind az iráni hallgatók esetében azonnal megkezdődött az a felderítő munka, amely azt vizsgálta, kikkel lehettek kapcsolatban.

Már lehet tudni, kikkel érintkeztek,

és akiket a járványügyi szakemberek nem találtak meg, azokat rendőri eszközökkel felderítették, és a szükséges eljárás alá vonták őket.

Orbán Viktor elmondta, az egyetemi vezetők napokkal korábban megkapták az operatív törzstől azokat a kéréseket, ajánlásokat, amelyek a rájuk vonatkozó intézkedéseket tartalmazzák. Kiemelte, a Dél-pesti Centrumkórházon kívül is jelöltek ki intézményeket arra az esetre, ha nőne a megbetegedések száma.

Ha szükséges bővítik a kórházi helyeket

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kérdésekre válaszolva ezzel kapcsolatban elmondta, a fertőzött betegek ellátásának központ helye a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztálya, illetve az erre kijelölt karanténépület. Itt helyezik el a már beteg és a betegséggyanú alá eső embereket.

Ha szükséges a kórházi helyeket bővítik, e kórház esetében 180 ágy áll rendelkezésre. Országosan 28 infektológiai osztály van 850 ággyal – tette hozzá.

Kásler Miklós is megerősítette, hogy

mind a pénzügyi forrás, mind a szakembergárda rendelkezésre áll.

Mint mondta, elrendelte, hogy az egészségügyi dolgozók ne vegyenek részt konferenciákon, és erre kérte a többi kórházi fenntartót is, és felülvizsgálja a Magyarországra tervezett egészségügyi konferenciákat is.

A beutazási tilalomra vonatkozó kérdésre a miniszter azt válaszolta, Magyarország nem készül erre. Hozzátette: még egyik ország sem rendelt el beutazási tilalmat Iránnal vagy a többi, erősen fertőzött országgal szemben.

A címlapfotó illusztráció.

M1, hirado.hu, MTI, Hirmagazin.eu

ElőzőSzíria egyes részeit lakhatatlanná tették a harcok
KövetkezőKoronavírus – Tizenöt japán turistát vittek kórházba a budapesti Kálvin térről (18+)
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza