„1954 végén az, új szakasz idején a belügyminiszter, az igazságügyminiszter, a legfőbb ügyész, illetve a honvédelmi miniszter közös rendelkezésben kimondta, hogy a kivégzettek neve nem írható be a halotti anyakönyvi kivonatba, illetve azt sem lehet feltüntetni, hogy mi okozta az illető halálát”

– mondta Zinner Tibor jogtörténész. A Kádár-rendszer is tiltotta és akadályozta, hogy a hozzátartozók megemlékezzenek kivégzett szeretteikről.

Megemlékezők a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában (Fotó:MTI/Mohai Balázs)

Titkos temetések egyenesen a bitófa alól. Ez egyaránt jellemezte Rákosi és Kádár megtorló rendszerét. A jegyzőkönyvek meghamisítása miatt ma sem lehet tudni hogy kit és pontosan hová temettek. A szovjet katonai jelenléttel megerősített

kádári egypártrendszer egész fennállása alatt a hozzátartozók gyászától félt.

Olyannyira, hogy a köztemető jeltelen parcelláiba vitt mécseseket, virágokat még a 80-as évek közepén is rendőrlovakkal tapostatták szét.

Az emlékezet teljes kiirtására törekedtek

Zinner Tibor jogtörténész a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elmondta, az emlékezés teljes kiirtására koncentrált mindkét rendszer. Hozzátette, az 1950-es évektől megszaporodtak azok a jogerős ítéletek, amelyek következtében halálos ítéleteket hajtottak végre. Ebben a periódusban csak egyetlen ember, a gyűjtőfogház parancsnokhelyettese tudta a kivégzettek személyazonosságát, és sírjának pontos helyét.

1954 végén az, új szakasz idején, a belügyminiszter, az igazságügyminiszter, a legfőbb ügyész, illetve a honvédelmi miniszter közös rendelkezésben kimondta, hogy

a kivégzettek neve nem írható be a halotti anyakönyvi kivonatba,

illetve azt sem lehet feltüntetni, hogy mi okozta az illető halálát” – mondta Zinner Tibor. Hozzátette, így már de jure, azaz már jogilag is elhallgatható volt a kivégzettek személyazonossága és az is, hol helyezték örök nyugalomra.

A rendelet következtében a halotti anyakönyvekbe hamis adatok kerültek be, kivégzés helyett különböző betegségek okozta elhalálozást tüntetek fel.

Tömegsírokba temették a kivégzetteket

Zinner Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy több kivégzett sírja is besüppedt az évek során. Hozzátette, ez a tény azzal magyarázható, hogy azok tömegsírok. A téli kivégzettek sokszor végezték tömegsírban, mivel a fagypont okán sokkal nehezebb volt a földet megmozgatni. Ilyenkor a sírásók egy nagy gödröt ástak, amibe aztán több embert is eltemettek.

Zinner Tibor elmondta, a rákoskeresztúri temető szélén található parcellák exhumálásakor a szakértők arra is rájöttek, hogy ezekbe a vermekbe nem csak holttestek kerültek. A szakértők a feltárás során

az abortuszmaradványok és állati tetemek mellett egy ládában különböző amputált testrészeket is találtak.

A Rákosi- és a Kádár-rendszer is tiltotta és akadályozta, hogy a hozzátartozók megemlékezzenek akár halottak napján, akár más alkalommal kivégzett szeretteikről – mondta Zinner. Hozzátette: a Kádár-rendszer semmissé akarta tenni a múltat. Ez abból is látszik – mondta Zinner –, hogy az MSZMP megalakulását is áttolták utólag november elsejéről negyedikére, arra a napra, amikor a rendszer megkapta legitimitását.

szerző: hirado.hu
forrás: Kossuth Rádió

ElőzőTörök drónok végeztek 26 szíriai katonával Idlíbben
KövetkezőSzijjártó Péter: Készen állunk a V4-ek együttműködésének erősítésére
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza