Az influenza már hazánkban is megjelent, de a járvány január, február környékén várható. A védettség két hét alatt alakul ki, így aki most beoltatja magát, az még idejében cselekedett egészsége érdekében.

Kontrollra vitte Borit az anyukája a rendelőbe, a kislány megfázott és köhögött. Pálffy Márta házi gyermekorvos az M1 Család’19 című magazinjában azt mondta: ha gyakran beteg Borika, akkor el kéne gondolkodni az influenza elleni oltás beadatásán. A védőoltás decemberi beadása nagy védettséget jelentene számára, mert a járványok januárban, februárban szoktak kialakulni.

Nincs előjele az influenzának

Az influenzának nincs előjele, mint a megfázás okozta megbetegedéseknek, akit a vírus megfertőz,

az igen gyorsan ágynak dől.

A betegnek nagyon hirtelenül nagyon magas láza van, végtagfájdalma, torokfájása és fejfájása. Nagyon levertek a betegek, a magas lázat csillapítani kell, a folyadékot pótolni kell, 5-7 napig is eltarthat ez az állapot” – hívta fel a figyelmet a háziorvos.

Az influenza komoly szövődményeket is okozhat, ezért fontos a védőoltás beadatása.

A védőoltás valóban véd, és két fontos pillére van. Az egyik az, hogy jelentősen vissza tudja szorítani a súlyos megbetegedéseknek az előfordulását, azt, hogy valakinek akár intenzív osztályra kelljen kerülnie az influenzafertőzés miatt, illetve az influenzához kapcsolódó halálozást” – hangsúlyozta Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

Gyakran előfordul, hogy nem maga a vírusfertőzés okozza a halált, hanem egy olyan beteg emberben történik, akinek olyan mértékben súlyosbodik az állapota, hogy azt már nem bírja ki a szervezete, súlyos szívbetegek járhatnak így” – fűzte hozzá.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

Egy szezonban nyújt védelmet a vakcina

A vakcina egy szezonban nyújt védelmet, így minden esztendőben be kell adatni. Ez azért is fontos, mert minél többen vannak átoltva,

a vírus annál lassabban terjed,

vagyis kisebb az influenzajárvány.

Az oltástól nem kell félni, nincs semmilyen mellékhatása. „Maga a védőoltás nem okoz betegséget, fontos tudni, hogy csak becsapja a szervezetet. Úgy viselkedik, mintha influenzavírus volna, de nem tudja megbetegíteni az embert” – közölte Horváth Ildikó.

Ellenanyagot termel a szervezetben, és amikor találkozik a vírussal, akkor már ellenanyaggal rendelkezik, és nem fog betegséget okozni” – mondta Pálffy Márta. A kisbabák nem kaphatnak influenza elleni vakcinát, azonban ha a családtagok beoltatják magukat, azzal az apróság egészségét is védik.

A vakcinát a háziorvos írja fel és ő is adja be. „A négykomponensű influenza elleni oltás beválik, a beadása nem kellemes, de utána sokkal kevésbé várható, hogy influenzásak leszünk” – tette hozzá Pálffy Márta háziorvos.

A kockázati csoportba tartozók számára ingyenes a védőoltás

Magyarországon a kockázati csoportba tartozók számára a védőoltás ingyenes. „Várandós kismama, ide tartoznak az idős emberek, a jogszabály a 60 évtől felfelé mindenkit ebbe a csoportba vesz, és ide tartoznak azok a betegek, akiknek olyan betegségük van, hogy a szervezetük immunvédekezése rosszabbul működnek” – tette hozzá a háziorvos.

Az influenza már hazánkban is megjelent,

de a járvány január, február környékén várható. A védettség két hét alatt alakul ki, így aki most beoltatja magát, az még idejében cselekedett egészsége érdekében.

Hirmagazin.eu

ElőzőKihúzták a hatos lottó nyerőszámait
KövetkezőKorlátnak ütközött egy autó tegnap a Margit hídon
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza