Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombati etiópiai látogatásán biztosította Afrikát az Európai Unió szilárd támogatásáról.

A bizottsági elnöknek december 1-jei hivatalba lépése óta ez az első látogatása az unión kívülre, és ezt a migráció és a biztonság kérdéseinek szenteli.

Von der Leyen első útja Addisz-Abebában az Afrikai Unió székhelyére vezetett, ahol találkozott az AU-t irányító bizottság elnökével, a csádi Musza Faki Mahamattal.

„Remélem, látogatásom kellőképpen alátámasztja az Európai Unió és az Európai Bizottság elkötelezettségét, mert tudom, hogy Afrika és az Afrikai Unió számít rájuk” – mondta.

Kifejezte abbéli reményét, hogy a két kontinens együtt tud működni a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Musza Faki Mahamat viszont a nemzetközi biztonsági együttműködés fontosságát hangsúlyozta, különösen a terrorizmus elleni együttműködését.

Von der Leyen ezután Abiy Ahmed etióp miniszterelnökkel találkozott, aki kedden Oslóban átveszi a Nobel-békedíjat. A bizottsági elnök gratulált neki a díjhoz és azért az erőfeszítésért, amelyet az etióp-eritreai békemegállapodás érdekében tett.

A találkozón aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében az EU 170 millió euró (54,5 milliárd forint) támogatást ad Etiópiának az infrastruktúra és az egészségügy fejlesztésére, munkahelyteremtésre, választások megtartására.

Abiy megköszönte a támogatást, de hozzátette, hogy országának ennél sokkal több pénzre lesz szüksége a jövőben a reformokhoz és a gazdaságfejlesztéshez. „További pénzügyi támogatásokat kérünk, mert nagy terveink vannak” – mondta a kormányfő.

Hirmagazin.eu

ElőzőMagyar Nemzet: ráégett a DK-ra a győri zsarolási ügy – videó
KövetkezőAutós üldözés közben dördült lövés Pécsen
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza