Az izraeli NSO Group korábban azt állította, nincs közük ahhoz, hogy az általuk készített szoftver segítségével kémkedtek bizonyos WhatsApp-felhasználók után.

A WhatsApp fejlesztői most több hónap vizsgálat után kijelentették, ez nem igaz.

Május közepén igen fontos frissítést adtak ki a WhatsApp fejlesztői: kiderült ugyanis, hogy még a szokásosnál is komolyabb biztonsági rést fedeztek fel a rendszerben, amelyen keresztül bármelyik felhasználó után kémkedhettek a hackerek. A dolog olyannyira komoly volt, hogy az egyébként végpontok közötti titkosítást használó alkalmazás adatfolyamát simán le lehetett hallgatni, és még a készülék mikrofonjához és kamerájához is hozzá lehetett férni.

A WhatsAppot használó mobilokra a Pegasus néven ismert szoftvert tették rá a támadók, amelyet az izraeli NSO Group fejlesztett. A programot hivatalosan azért készítette a cég, hogy a kormányokat segítse a terrorizmus elleni küzdelemben, ám felvetődött a gyanú, hogy ezzel az elnyomó rezsimek visszaélhetnek. A cég akkor kijelentette, hogy a Pegasus működetetésében nem vesz részt, és ha visszaélésről kapnak hírt, azonnal kivizsgálják.

© The News Minute

Most Will Cathcart, a Facebookhoz tartozó WhatsApp vezetője ismét megszólalt az ügyben. A The Washington Postban közölt cikkében azt írja, több hónapnyi nyomozás után kiderült: nem csupán arról volt szó, hogy az NSO Group szoftverét használták a támadásra, hanem konkrétan az NSO Group állt ezek mögött az akciók mögött.

Mint írja, a támadók

a korábban az NSO-hoz tartozó szervereket és internetes tárhelyeket használtak. Emellett a támadásra használt egyes WhatsApp-fiókokat is sikerült azonosítaniuk, amelyek szintén az NSO-hoz köthetők.

A cikkből az is kiderül, hogy jogos volt a jogvédő szervezetek aggodalma, Will Cathcart szerint ugyanis az NSO Group a kémszoftverrel

legalább 100 emberi jogi aktivistát, újságírót, valamint a civil társdalom más tagját figyelték meg.

A WhatsApp vezetője szerint a vizsgálat után azon lesznek, hogy az Egyesült Államok törvényei alapján bíróság előtt vonhassák felelősségre az izraeli céget.

© Malwarebytes Lab

Danna Ingleton, az Amnesty Tech igazgatóhelyettese a cikkre reagálva úgy nyilatkozott: a nyomozás egyértelműen bebizonyította, hogy az NSO Group profitál abból, hogy a programjával olyan országokban félemlítik meg az újságírókat és civil aktivistákat, mint Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek vagy Mexikó. Ingleton ugyanakkor elismeréssel szólt a WhatsAppról, mert hosszú nyomozás után bíróság elé akarják citálni az izraeli céget.

Az Amnesty Tech igazgatóhelyettese szerint vissza kellene vonni a cég exportengedélyét, a jövőben pedig az Amnesty International ezen dolgozik majd.

HVG

ElőzőMunkába állt a sötét energiára vadászó szuperteleszkóp
KövetkezőZöld, befogadó és tiszta olimpiát ígérnek a 2022-es téli olimpia szervezői
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza