Az elmúlt pár évben a kutyák még közelebb kerültek az emberhez, még szorosabb kötelék alakult ki az ebek és gazdáik közt.

Együtt élnek a lakásban, így jelentősen csökkent a kutyák mozgáslehetősége. Lényegében úgy él a kutya is mint a gazdája, ezért elkerülhetetlen, hogy az állatnál is megjelennek a civilizációs problémák.

A kép illusztráció (Fotó:MTI/EPA/Thomas Delley)

Egyre több új betegség válik elterjedté

A kutyatartók véleménye megoszlik abban, hogy a száraz táp, a házi koszt, a vegyes étrend vagy a nyers hússal való táplálás a legegészségesebb-e a kutyák számára. A Kossuth Rádió Napközben műsorában többek közt erről is beszélt Böszörményi Andrea kisállat dietetikus.

Azt is elárulta, hogy

a legsúlyosabb civilizációs probléma a kutyák esetében a kóros elhízás.

Magyarországon a kutyák 25–50 százaléka ebben a betegségben szenved, mivel a kutyatartók túletetik kedvenceiket, emellett pedig nem biztosítják számukra a kellő mozgáslehetőséget.

A cukorbeteg kutyák száma is nőtt, és ez egyre komolyabb gondot okoz úgy a kutyának, mint a gazdájuknak. A nem megfelelő életmód allergiát is okozhat kedvenceinknek – mondta Böszörményi Andrea.

A betegségek megelőzésében kulcsszerepe van a megfelelő étrendnek

Ezek a betegségek viszont egy egyszerű étrendváltással – száraz tápról nyers húsra való áttérés – nagymértékben csökkenthetők, vagy akár meg is előzhetők – mondta el a műsorban Böszörményi Attila kutyaséf. Hozzátette, a kutyák esetében is igaz a közmondás, az vagy, amit megeszel.

A kutyák tarajos fogazatúak és rövid emésztőrendszerük van, így legkönnyebben a nyers húsban lévő fehérjéket tudják hasznosítani, viszont számukra is fontos a megfelelő kalcium-, fehérje- és ásványianyag-bevitel. Ezért fontos, hogy a gazdák odafigyeljenek a hús, a csontos hús és a csont arányára is, hiszen a nagyobb adag csontbevitel magasabb kalciumbevitelt is jelent.

Böszörményi Attila hangsúlyozta, hogy

a nyers sertés-, illetve vaddisznóhús kerülendő ételnek számít,

ahogy a megfőzött vagy megsütött csont is, mivel a hő hatására a rugalmas, puha csontokból a kollagén eltűnik, ezáltal szilánkos és kemény lesz, ez komoly veszélyforrás lehet a kutyánk számára.

Szeptember 15-én rendezik meg Budapesten, a Kamaraerdőben az első kutyaegészség-fesztivált, a Farkasfesztet, melynek célja a kutyatartók segítése abban, hogy felelős gazdákká váljanak. Az állatorvosi tanácsadás, a fizikoterápiás állapotfelmérés mellett húspiac is várja az érdeklődőket.
hirado, kossuthradio

ElőzőIsmét hangos a bevándorláspárti tábor Németországban – videó
KövetkezőSorra teszik le a cigit egy magyar iskola diákjai egy doktornő szavaira
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza