A tudományos elméleteknek ellentmondó jelenséget észlelt egy fekete lyuk körül a Hubble űrteleszkóp.

Egy vékony gázlemez örvénylik egy 130 millió fényévnyire lévő, szupernagy tömegű fekete lyuk körül. Ez elsőre nem olyasmi, amire az ember felkapná a fejét, csakhogy a jelenséggel van egy kis „bökkenő”: a jelenlegi tudományos elméletek alapján ilyesmi nem fordulhatna elő. Egy ilyen lemez ugyanis nem létezhetne az NGC 3147 elnevezésű, halvány, aktív spirális galaxis szívében – írták a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklapban bemutatott tanulmányban.

Eddig úgy vélték, a fekete lyukak az NGC 3147-eshez hasonló galaxisokban „éheznek”, mivel a gravitációval a lyukba áramló anyag nem elég, hogy táplálja őket. Ezért rejtély, hogy jöhetett létre egy éhező fekete lyuk körül vékony lemez, ami azokra a sokkal nagyobb lemezekre hasonlít, amelyeket rendkívül aktív galaxisokban találtak.

[Megfejtették a fekete lyukak nagy titkát]

A csillagászok az NGC 3147 nevű galaxist eredetileg azért választották ki, hogy alátámasszák azt az elméletet, mely szerint növekvő lemez alakul ki, ha hatalmas mennyiségű gázt nyel el egy fekete lyuk. A lemez azonban hajlamos a letöredezésre és halványabbá válik, amint kevesebb a beáramló anyag mennyisége – írja a NASA.

© NASA’s Goddard Space Flight Center

„Ez ugyanolyan lemez, mint amelyet ennél ezerszer vagy százezerszer fényesebb objektumoknál látunk. A nagyon halvány galaxisokban tapasztalható gázok dinamikájának jelenlegi elmélete nyilvánvalóan megbukott” – mondta Stefano Bianchi, a tanulmány társszerzője, az olaszországi Universita degli Studi Roma Tre kutatója.

hvg

Előző„Istenem, mit tettem?” – hajtogatta a BMW-s, miután beleszállt a magyar család autójába
KövetkezőCsak nőknek! A leghatásosabb ránctalanító krém – házilag
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza