A német külügyminiszter arra figyelmeztette szombaton az olasz hatóságokat, hogy ne nyilvánítsák bűnözőknek azokat a jótékonysági szervezeteket, amelyek migránsokat mentenek a Földközi-tengeren.

Sea-Watch 3 civilhajó őrizetbe vett német kapitánya ellen illegális bevándorlás elősegítése, olasz katonai hajóval szemben tanúsított ellenállás, valamint hajószerencsétlenség okozás szándéka címén indított eljárást az illetékes olasz ügyész. A kapitány akár tízéves börtönbüntetést is kaphat.

„A tengeri mentőket nem lenne szabad kriminalizálni” – írta Heiko Maas a Twitteren, hozzátéve, hogy az olasz igazságszolgáltatásnak kell mielőbb tisztázni a vádakat.

A Sea-Watch 3 szombat reggel a hatósági tilalom ellenére kikötött Lampedusa szigetén a fedélzetén több mint ötven migránssal. Az olasz ügyészség szerint a kapitány ellenállást tanúsított az olasz pénzügyőrség katonai hajóival szemben, sőt majdnem nekihajtott az egyik katonai hajónak, amelyet a parti dokknak szorított és így akár el is süllyeszthetett volna.

A kapitányt a pénzügyőrség emberei vezették el, jelenleg a pénzügyőrség fogdájában tartózkodik Lampedusán, innen a tervek szerint hétfőn szállítják át Agrigento egyik börtönébe.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalán azt írta az esettel kapcsolatban, hogy „a bűncselekményt” elkövető kapitányt őrizetbe vették, és a „kalózhajót” lefoglalták.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter arra kérte olasz hivatali kollégáját, hogy járjon közben a német hajóskapitány szabadon engedése érdekében.

Asselborn a Facebookon is közzétett nyílt levélben fordult Enzo Moavero Milanesihez. A luxemburgi külügyminiszter szerint Carola Rackete kapitány a „kötelességét teljesítette”, és csak emberéleteket próbált menteni, amikor az olasz hatósági tilalom ellenére kikötött Lampedusán migránsokkal a hajója fedélzetén.

„Az életmentés kötelesség, és ezt soha nem lehet bűncselekménynek minősíteni. Éppen az lenne bűncselekmény, ha valaki elmulasztaná ennek a kötelességnek a teljesítését” – írta Asselborn.

Hozzátette: Luxemburg továbbra is szolidaritást mutat Olaszország iránt, és kész átvenni tőle olyan menedékkérőket, akik mentőhajókkal érték el az olasz partokat.

Hirmagazin.eu

ElőzőTunéziában nyaraló, illetve oda készülő magyar turisták kerültek bajba
KövetkezőOmbudsmant választ holnap a parlament
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza