Az ellenzék még annál is nagyobb bajban van, mint egy évvel ezelőtt volt – Lánczi Tamás szerint ezt lehet kiolvasni az európai parlamenti választás eredményeiből. A XXI. Század Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett, az EP-választás legfőképpen az európai államok belpolitikájára volt hatással.

Az ellenzéket letarolta a Fidesz a választásokon, viszont az ellenzék házi versenyét a Demokratikus Koalíció nyerte meg – mondta Lánczi Tamás. Szerinte Gyurcsány Ferenc pártja főként az MSZP-től szívott el szavazókat, de voltak olyanok, akik az utóbbi időben a Jobbikra voksoltak, most pedig visszatértek.

A szocialistáknál, az LMP-nél és a Jobbiknál „drámai, megrendítő a vereség”

– tette hozzá a XXI. Század Intézet igazgatója, aki úgy látja: Dobrev Klára személye taktikai előnyhöz juttatta a DK-t ezen a választáson. Kérdés, hol folytatja a politizálást, Budapesten vagy Brüsszelben. Most úgy néz ki, hogy az előbbit választja – tette hozzá Lánczi Tamás. Mint mondta, aki kikerül Brüsszelbe, azt beszívja az ottani bürokráciadlk – tette hozzá az elemző, aki ugyanakkor úgy látja, hogy a főpolgármester-jelölti vitában kivár a DK elnöke. Mint mondta: nagy veszekedés lesz a baloldali jelöltek között. „Ezt a forgatókönyvet egyébként már láttuk” – emlékeztetett, hozzátéve: 2009-ben, amikor Gyurcsány Ferenc helyzete tarthatatlanná vált mint miniszterelnök, „szervezett káoszt hozott létre”, amiben a saját utódlását igyekezett megoldani, „amikor már senki sem látott a gomolygó lőporfüsttől”, előállt Bajnai Gordon személyével.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (j2), felesége, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Molnár Csaba (b) és Rónai Sándor (j), a párt mandátumot szerzett képviselői a DK eredményváró rendezvényén a fővárosi Radisson Blue Béke Hotelben az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án.
MTI/Bruzák Noémi
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (j2), felesége, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Molnár Csaba (b) és Rónai Sándor (j), a párt mandátumot szerzett képviselői a DK eredményváró rendezvényén a fővárosi Radisson Blue Béke Hotelben az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Bruzák Noémi

Lánczi Tamás hozzátette: Gyurcsány Ferenc vélhetően a békítő szerepében mutat majd fel főpolgármester-jelöltet, aki mögé a baloldalnak fel kell majd sorakoznia.

Szüksége van a Néppártnak a Fideszre

Nemcsak az Európai Parlamentben zajlanak a tárgyalások, hanem a nemzetállamok is küzdenek egymással – mondta Lánczi Tamás, aki szerint van egy német-francia meccs, a francia kormányzat igyekszik megakadályozni, hogy a németek mindenhova a saját embereiket ültessék. Ugyanaqkkor

a Visegrádi Négyek is kellően megerősödtek ahhoz, hogy legyen szavuk, de ott vannak az olaszok is.

Az intézetigazgató kiemelte: a nemzeti kormányok bejelentették az igényüket arra, hogy ők döntsék el, kik lesznek az Európai Unió tiszviselői. Elmondta:

a parlamenti többségért folyó alkudozást befolyásolják a nemzeti kormányok, ez pedig a csúcsjelölti rendszer felbomlását jelenti.

A szakértő úgy látja: a racionalitás felülírta azt a szövetségi rendszert, amit elvileg a Néppárt jelentene. Szerinte a Fidesz sokkal több támogatást kapott a pártcsaládon kívülről, mint belülről – ráadásul ezek nagyrészt erős kormányzatok, a néppárti szereplők pedig gyengültek.

„A Néppárt legalább annyira rá van utalva a Fideszre,

mint amennyire a Fidesz a Néppártra”

– fogalmazott Lánczi Tamás.

Hozzátette: a nyugat-európai vezetők most láthatóan visszafogják magukat, a magyar miniszterelnök jól kalkulált, amikor azt gondolta, hogy az európai status quo változni fog.

infostart

ElőzőKezdődnek a szóbeli érettségik
KövetkezőBerki nem ért a szóból: Megint szembemegy Pamelával
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza