A FAO és IFAD cselekvési terve alapján a családi gazdaságok jelenthetik a fenntartható fejlődés motorját

Róma, 2019. május 29. – A mai nappal az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap (IFAD) hivatalosan is elindították a családi gazdálkodás nemzetközi ENSZ évtizedét és bemutatták a hozzá kapcsolódó cselekvési tervet is.

A világ összes farmját tekintve 90%-uk családi kézben van – és ők termelik ételünk 80%-át is. Fontos szerepet játszanak emellett a fenntartható fejlődésben, az éhezés és a táplálkozási problémák visszaszorításában. Ezért az ENSZ évtized célja egy olyan környezet kialakítása számukra, amelyben tovább erősíthetik hozzájárulásukat az élelmezésbiztonsághoz és egy egészségesebb, zöldebb jövőhöz.

A globális cselekvési terv pedig a nemzetközi közösségnek ad segítséget a közös és összehangolt lépésekhez egészen 2028-ig bezárólag. Többek között hangsúlyozza a hozzáférést a társadalmi védőhálóhoz, a finanszírozási lehetőségekhez, a piacokhoz, képzésekhez és további jövedelemtermelő tevékenységekhez.

A családi gazdaságok az élelmiszertermelés teljes spektrumát lefedik: növényeket, halakat, haszonállatokat, tejtermékeket és tojást; termelnek élelmiszert a földeken, az erdőben, a hegyekben és vizekben.

Az évitezedről

Bár a családi gazdálkodók termelik az élelmiszeralapanyagok nagy részét, paradox módon a szegénység, különösen a fejlődő országokban, nagy veszélyt jelent rájuk.

Ez a helyzet állhat elő, mert nem biztosított számukra a hozzáférés a termelő erőforrásokhoz és szolgáltatásokhoz, hiányzik a megfelelő infrastruktúra, érdekeik nincsenek rendesen képviselve a döntéshozásban, vagy mert túlságosan ki vannak téve az időjárási és környezeti viszonyoknak.

Különösen a nők és a vidéki térségekben élő fiatalok helyzete sérülékeny.

Ezért a globális cselekvési terv a következőket javasolja a következő 10 évre:

  • Támogató szakpolitikai környezet (átfogó beruházásokkal és intézményi struktúrával) minden szinten;
  • A vidéki fiatalok és nők támogatása hozzáférés révén a termelő eszközökhöz, természeti erőforrásokhoz, információhoz, tanuláshoz, piacokhoz és a döntéshozatali folyamatokhoz;
  • Erősíteni a gazdaszervezeteket és azon képességüket, hogy a helyi, tradicionális tudást új megoldásokkal ötvözzék;
  • A családi gazdálkodók megélhetésének és ellenálló képességének erősítése az alapvető szocális és gazdasági szolgáltatásokhoz való hozzáférés révén;
  • A fenntarthatósági szempontok terjesztése a klímabarát élelmezési rendszerekért és a természeti erőforrásaink felelős használatáért.

Tények a családi gazdálkodásról

  • A családi gazdaságok kezében van a mezőgazdasági területek 70-80%-a;
  • A mezőgazdaságban dolgozók fele nő, ennek ellenére a földtulajdonosok csupán 15%-a;
  • A halászok 90%-a kistermelő;

Forrás és kapcsolat:

PLÁNTEK LEA                      

Kommunikációs munkatárs

ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)

Budapest

www.fao.org/europe

+36 1 4612035

[email protected]

ElőzőNem semmi: 100 kilós magyar lány hódít az Instagramon – Hihetetlen szexi – fotó
KövetkezőTöbb villamos és a 2-es metró sem jár majd egy szakaszon a hétvégén
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza