Európa nemzetei választanak.

Több országban már szavaztak, csütörtökön voksoltak a britek és a hollandok, pénteken az írek, és elkezdődött a cseh kétnapos választás is, amely szombat délután fejeződött be. Szlovákiában, Lettországban és Máltán is szavaztak. Vasárnap 21 európai nemzet választ majd képviselőket.

A csehországi kétnapos szavazás pénteken kezdődött, a szavazóhelyiségek pedig szombat délután zártak. Az urnazárás után nyilvánosságra hozott adatok az egyes régiókból, illetve a nagyobb városokból azt jelzik, hogy a részvételi arány az EP-választáson körülbelül 25 százalék körül mozgott.

A legtöbben Prágában szavaztak,

néhány kerületben meghaladta a részvételi arány a 35 százalékot is. A 21 európai parlamenti mandátumért az idén 39 párt és koalíció több mint 800 jelöltje versenyzett.

Szombaton is több országban szavaztak

Máltán, Lettországban és Szlovákiában is szombaton volt a szavazás. Szlovákiából 13, Lettországból nyolc, Máltáról hat képviselő jut majd be az újabb ciklus elején az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt ismét 751 tagú testületbe.

Lettországban és Szlovákiában a bekerüléshez 5 százalékos küszöböt kell átlépni,

Máltán ezzel szemben nincs bejutási küszöb.

Szlovákiában is alacsony volt a részvételi arány. A pontos adatokat azonban még nem lehet tudni, vasárnap késő este derül ki, mennyire voltak aktívak a választásra jogosult polgárok az országban. Az M1 helyszíni tudósítója szerint a déli régióban és a nagyobb városokban körülbelül 20 százalékos részvételi arány  ehet. Hasonló a helyzet a fővárosban, Pozsonyban is.

Az előzetes felmérések szerint csak akkor van esélye Szlovákiából újra magyar nemzetiségű képviselőknek bejutniuk az Európai Parlamentbe,

ha a magyarlakta járásokban magas a részvétel.

Az öt évvel ezelőtti 13 százalékos részvétel miatt az 5 százalékos küszöbhöz elég volt harmincezer magyar szavazat – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója az M1 Európa nemzetei választanak című műsorában. Hozzátette, az idei kicsivel magasabb részvétel miatt így most több szavazatra lesz szükség, ha a szlovákiai magyar közösség ismét szeretne magyar képviselőket az EP-ben.

A választások után összeül a miniszterelnökök tanácsa

A visegrádi országoknak összesen 106 mandátumuk van az Európai Parlamentben. Jót tehet a V4-es közös ügyeknek, ha négy erős kormányfő küzdhet majd a brüsszeli tárgyalásokon, mint például a következő uniós költségvetésről szóló vitában. Mráz arról is beszélt, hogy a választások után két nappal összeül az Európai Tanács, az uniós országok állam- és kormányfői először személyi kérdésekről (az Európai Bizottság elnökének személyéről) döntenek, és a nyár folyamán tárgyalják a költségvetést.

Hangsúlyozta, nem mindegy, mekkora választói felhatalmazás lesz egy-egy miniszterelnök mögött. A választási eredmények függvényében dől majd el, ki mennyire lesz erős, és milyen mértékű lesz az érdekérvényesítő képessége.

A 2020 utáni új uniós költségvetéssel szemben a visegrádi országok néhány tagja megfogalmazta kifogását.

Magyarországon gazdapetíció is indult,

amelyet csaknem kétszázezren írtak alá. A petíciót azért indították, hogy az uniós agrárforrásokat ne lehessen átcsoportosítani a migráció kezelésére.

Andrij Babis cseh kormányfő is kemény kritikát fogalmazott meg az uniós költségvetéssel kapcsolatban. Azt mondta, botrányos az unió terve, amely kényszerítené a tagállamokat, hogy olyan dologra költsenek pénzt, amire nem akarnak.

A szakértő szerint az új Európai Parlament felállása után a részletszabályokat már nem kell újraírni az uniós költségvetésben, csak az elveket kell eldönteni, hogy migránsokra vagy az agrártámogatásokra kíván költeni az Európai Unió.

Az ENSZ szerint a bevándorlás pozitív dolog

A bevándorlási paktumot 2018 decemberében fogadta el az ENSZ közgyűlése. A fő konfliktust pedig az okozza, hogy az ENSZ főtitkára, António Guterres szerint a bevándorlás pozitív dolog, a magyar kormány és több más ország vezetése szerint ugyanakkor veszélyes.

A tárgyalások közben, majd az elfogadás előtti hetekben az EU vezetői azt hangsúlyozták, hogy az ENSZ-csomag nem kötelező, tehát nyugodtan bárki aláírhatja. Ennek ellenkezőjéről árulkodik azonban az a dokumentum, amely tavasszal került az M1 birtokába.

Férfi voksol egy prágai kocsmában kialakított szavazóhelyiségben (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A magyar és a brüsszeli álláspont a migránskártyák ügyében is összecsapott. Az Európai Bizottság szóvivője korábban azt állította, nem léteznek ilyen kártyák. Később

Magyarországon elfogták a terrorizmussal gyanúsított szír migránst, Hasszán F.-et,

akinek ügyvédje beismerte, hogy a férfinak is volt ilyen kártyája.

Pár nappal később az Európai Bizottság is kénytelen volt beismerni, hogy vannak ilyen kártyák. A kormánypártok ezek után azt követelték az Európai Bizottságtól, hogy állítsa le a kártyaprogramot. A bizottság azonban azt válaszolta, hogy elégedettek a migránsoknak biztosított bankkártya-programmal. Mráz elmondta, a választáson kiderül, hogy bevándorlásellenes vagy bevándorláspárti többség lesz-e az EP-ben.

A Fidesz–KDNP listájára idén ismét felkerültek Délvidék és Kárpátalja képviselői, így ha elég mandátumot szereznek a kormánypártok, akkor ezeknek a határon túli területeknek is lehet képviselőjük Strasbourgban és Brüsszelben. A tizedik helyen van Bocskor Andrea Kárpátalja, mögötte pedig Deli Andor a Vajdaság képviseletében.

Mráz Ágoston Sámuel elmondta, a két térség azért is fontos, mert idén a nem uniós országban élő, magyar lakcímmel nem rendelkező magyarok is leadhatják voksukat levélszavazat formájában. Mint kiderült, összesen 115 ezer levélcsomagot küldött ki az előre regisztrált szavazóknak a választási iroda. A levelek 90 százalékát Szerbiába postázta.

Magyarországon öt évvel ezelőtt 28–29 százalékos volt a részvétel, az idei előrejelzések ugyanakkor ennél magasabb, 35 és 40 százalék körüli részvételt jósolnak – mondta Mráz, és hozzátette, az illegális bevándorlás okozta válság óta most először szavazhatnak a választók, és dönthetnek Európa jövőjéről. Az azonban látható már most is, hogy a magyar társadalom 80–90 százaléka egyértelműen a kormánypártok álláspontját támogatja.

Kap megerősítést a kormány?

Hazánk szempontjából tét az is, hogy megerősítést kap-e a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök – hívta fel a figyelmet a szakértő. Orbán Viktor maga is azt hangsúlyozta korábban, „a tét, hogy Európa megmarad-e Európának, és az európaiaké marad-e: bevándorláspárti vagy bevándorlásellenes vezetői lesznek-e az Európai Uniónak”.

Az Európai Néppárt helyzetéről a szakértő elmondta,

népszerűsége megfogyatkozott,

a párt egysége megbomlott. Mráz felidézte, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy „Európa ellenségei a nacionalisták, ellenük kell harcolni”. A szakértő szerint Weber esélyei azonban az utóbbi időkben jelentősen csökkentek, kampánya is kezdett ellaposodni.

Mráz Ágoston Sámuel beszélt a hazai pártok esélyeiről is. Az LMP-t említette meg, a párt 2014-ben még elérte az 5 százalékos bejutási küszöböt, azonban több előrejelzés is azt mutatta, idén ez nem biztos, hogy megvalósul. A párt ugyanis jelentősen meggyengült, többen elhagyták a pártot, és az egyre kisebb párt, több részre szakadt – tette hozzá.

hirado, m1

ElőzőBrutális bírságok – egyéves a GDPR
KövetkezőBetiltották a Huawei számára az SD-kártyák használatát
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza