24.5 C
Budapest
2024. április. 30. kedd
HomeFőhírekKülföldA verejtékező halott: Több ISIS-harcos csak eljátszotta a halálát!

A verejtékező halott: Több ISIS-harcos csak eljátszotta a halálát!

A családjuk elsiratta őket Spanyolországban, de ők felszívódtak, és új arccal, névvel ma is valahol Európában vagy Ázsiában élnek.

“Élő halottakról” írt elképesztő történeteket az ElMundoA lap nyolc olyan spanyol állampolgárról tud, akik egytől egyig elutaztak a Közel-Keletre és csatlakoztak az Iszlám Államhoz, valamint az Al-Kaidához.

Az bennük a közös, hogy mindannyian eljátszották a saját halálukat. Az otthon maradt családtagok elsiratták őket, ők pedig a harctérről felszívódtak,

és új névvel, új azonossággal most valahol Európában élnek, vagy ott maradtak Ázsiában.

Mohamed Tarik /Kép: ElMundo/

Azzedine Faris, Vilanova i la Geltrú kisvárosból származik, amely Barcelonától délre fekszik. Egy 35 másodperces videón volt látható, amelyen M16-os puskákkal felszerelt dzsihádisták mellett, asszonyok és gyermekek siratnak három halottat, az Al-Kaida egykori tagjait.

„Igen, a holttest” – erősítette meg Faris egyik unokatestvére, amikor meglátta a videót egy Facebook-oldalon. Az édesanyja és Faris testvérei gyászolták a testvérüket. Aztán a videót a rendőrség megmutatta terrorizmusra szakosodott ügynököknek és tanácsadóknak.

Amikor azt kinagyították, észrevették, hogy a holttest verejtékezik… ”Ez lehetetlen Ez a fickó holtat játszik!” – kiáltott fel az egyik szakember. Igaza volt. Faris két évvel ezelőtt ismét megjelent ezúttal Idlib városában.

Chema Gil Garre, a Nemzetközi Biztonsági Megfigyelőközpont elemzője beszélt is vele. Neki elmondta, hogy már elégette a spanyol útlevelét, de azért nem jön haza, mert legalább 5 évre bezárnák. Inkább ott marad, megnősül, szolgálja és védi az új népét és vallását. “Allah rabszolgája vagyok, és ha meghalok, mártír leszek” – mondta az elemzőnek.

De nem ő volt az egyedüli. A Murcia tartományból származó Youssef Mohról számos videó és üzenet jelent meg 2015 és 2016 között, amely a hálózatokon keringett, és mindenki mártírként beszélt róla. De Youssef arcát a hírszerző szolgálatok felismerték az ISIS által nemrég kiadott videóban.

Mohamed és Marwa Ghobrith Tetouanban született testvérek. Amikor érdeklődtek róluk, Issan, a náluk fiatalabb öccsük azt mondta, hogy már meghaltak. A spanyol kutatók azonban ezt kétségbe vonják: szerintük Mohamed halálát biztosan meghamisították, hogy büntetlenül visszatérjen Európába.

Abu Dia, egy másik dzsihádista, Ceutából származik, ahol a családja is él. Róla azt terjesztik, hogy 2017 elején meghalt Rakka bombázásakor, ám a múlt év elején “feltámadt.”Rakkához fűződik egy másik spanyol dzsihádista, Mohamed Tarik neve is, aki az interneten katonák levágott fejével “szelfizett”. Őt is halottnak próbálták beállítani, de az elhárítók szerint ő is él még.

A spanyol belügyminisztérium szerint 234 dzsihádista van, akik elhagyták az országot. Közülük 57 a harcokban meghalt, 44-en már visszatértek. De senki sem tudja megmondani, hogy hányan játszották el már a saját halálukat, és most ismét Spanyolországban élnek – tette hozzá az ElMundo.

Forrás: Ripost

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem