Vasárnap hajnalban és reggel, illetve este hó is eshet Magyarországon. Hollandiába már szombaton megérkezett a havazás.

Vasárnap az egyre nagyobb területen északnyugatira, északira forduló szelet a Dunántúl északnyugati, nyugati tájain gyakran viharos (ált. 60-80 km/h, néhol >80 km/h) széllökések kísérik.

Éjfélig főként a Dunántúl középső és délnyugati részén általában 15-25 mm eső várható, de lokálisan 35 mm-nél is több hullhat.

Vasárnap hajnalban, reggel kis eséllyel az Alpokalja csúcsain már lehet időszakos halmazállapot-váltás. Estétől, késő estétől a Nyugat-Dunántúlon, kiemelten az Alpokalja magasabban fekvő részein, továbbá a Bakony tetején időszakosan átválthat a halmazállapot havas esőre, a csúcsokon hóra is – írja figyelmeztetésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vasárnap estig túlnyomóan borult idő várható.

Országszerte ismétlődő esőre, záporra kell számítani, többfelé jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. A Dunántúlon sokfelé viharos lesz az északi, északnyugati, másutt megélénkül, helyenként megerősödik az északkeleti szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 5 és 10, másutt 10 és 17 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb.

Késő estére 4 és 11 fok közé hűl le a levegő.

Az Alpokban visszatért a tél

Az Alpokban szombatról vasárnap virradóra érkezik a komolyabb lehűlés és havazás – írta a síelők.hu. Ekkor Ausztria középső részétől Tirolon és Vorarlbergen át Svájc keleti és középső részéig már 400 méter felett havazhat, ebben a magasságban vizes, tapadós hó a valószínű.

A magasabban fekvő salzburgi és tiroli völgyekben, 800-1000 méteres magasságban 10-15 cm friss hó hullhat. Az osztrák hegyek északi oldalán a helyi meteorológiai intézet becslése szerint 50-80 cm is hullhat hétfő reggelig.

Olaszországban az Alpok középső és keleti része sem marad ki a havazásból. Az ismertebb és magasabban fekvő településeken (Livigno , Cortina d’Ampezzo vagy Madonna di Campiglio) 15-20 cm friss havat várnak a helyi meteorológusok.

Hétvégén még lehet síelni az osztrák gleccsereken, a nem gleccser síterepek már bezártak. A túrázók télies viszonyokra készüljenek a hegyekben.

Az előrejelzések május hónapjára természetesen még inkább a jóslás kategóriájába tartoznak, még az is bizonytalan, hogy milyen lesz az időjárás Ausztriában keddtől, a havazás után. Esély van arra, hogy május közepéig folytatódhat az átlagosnál hidegebb időjárás, amely azt jelenthetné, hogy május lehet az első hónap Ausztriában, amely megtöri a mostani sorozatot. Ausztriában az utolsó 13 hónap mind melegebb volt az adott hónap átlagánál. Ez rekord, ilyen hosszú sorozat még nem fordult elő Ausztriában. A hónapoknál az 1981 és 2010 közötti időszak átlagait számolják.

A hétvégén akár hidegrekordok is megdőlhetnek. Innsbruck környékén vasárnap reggel 3-5 fokot várnak. Itt 1877 óta tartják nyilván a mérési adatokat és megdőlhet a májusi minimumhőmérséklet, amit még 1945 májusában mértek 3,6 fokkal.

Vijlen, 2019. május 4.
Hógolyót csinál egy fiú a dél-hollandiai Vijlenben 2019. május 4-én. Május elején legutóbb 1979-ben esett hó Hollandiában.
MTI/EPA/ANP/Marcel van Hoorn
Hógolyózik egy fiú a dél-hollandiai Vijlenben 2019. május 4-én. Május elején legutóbb 1979-ben esett hó Hollandiában. MTI/EPA/ANP/Marcel van Hoorn
Nyitókép: Havat takarít egy vendéglő teraszának asztalairól egy férfi a dél-hollandiai Vijlenben 2019. május 4-én. Május elején legutóbb 1979-ben esett hó Hollandiában. MTI/EPA/ANP/Marcel van Hoorn
infostart

ElőzőFérfi kézilabda: A BL negyeddöntőjében a Veszprém
KövetkezőIsteni csoda! Egy Amen nevű hajó mentette meg az imádkozó tiniket
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza