Budapest — Rejtélyes haláleset történt egyik budapesti kórház pszichiátriai osztályán: az egyik beteg csütörtök reggelre virradóan megfulladt az ágyában.

– Rendőrautókat láttam a kórház előtt, a rendőrök a 3. emeletre mentek. Akkor hallottam, hogy megfulladt az egyik beteg – mondta el a Blikknek egy látogató. 

A több kerületet is ellátó intézmény pszichiátriai zárt osztályán gyakran fordulnak elő problémás betegek, akik elmezavar vagy kábítószer hatása alatt öntudatlanul őrjöngenek. Félő, hogy ilyenkor kárt tesznek magukban vagy a környezetükben, emiatt bevett gyakorlat, hogy kikötik őket a kórházi ágy egyik oldalára erősített rácshoz. A zavart betegek ilyenkor kapnak nyugtatót is, és állandó felügyelet alatt állnak. Ez történt a később elhunyt pácienssel is: úgy tudjuk, az egyik kezét és az egyik lábát rögzítették a rácshoz. Ő azonban minden bizonnyal szabadulni akart, így hadonászni, csúszkálni kezdett, emiatt a feje beszorult a rácsok közé, és reggelre megfulladt. Azt nem tudni, volt-e mellette valaki, és hogy figyelték-e az állapotát. Annyi viszont bizonyos, hogy reggelre élettelenül hevert az ágyában. Az ügy miatt értesítették a rendőröket is, akik a reggeli órákban több autóval siettek a helyszínre.

Kérdésünkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megerősítette, hogy indult eljárás az ügyben.

– Az ügyet a BRFK rendkívüli haláleseti osztálya közigazgatási hatósági eljárás keretén belül vizsgálja. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján bűncselekmény gyanúja nem merült fel. A haláleset körülményeinek pontos megállapítása, a tényállás teljes körű tisztázása folyamatban van – fogalmaztak levelükben.

Megkerestük az érintett kórházat is, hogy megtudjuk, indult-e belső vizsgálat, ám eddig nem reagáltak a kérdéseinkre.

Ellenőrizni kell

Magyarországon becslések szerint 2 millió pszichiátriai beteg lehet, de alig százezren jutnak terápiához. A betegjogi törvény szerint ön- és közveszély esetén a kezelőorvos vagy szakápoló rendelhet el korlátozó intézkedést (rácshoz kötés), amelynek alkalmazása alatt az érintett személy állapotát és szükségleteit folyamatosan ellenőrizni kell.

blikk

ElőzőNem volt telitalálatos a hatos lottón
KövetkezőRég ismert és új fertőző betegségek fenyegetik az emberiséget
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza