Ma már nem kelt megrökönyödést, ha az apa megy gyesre, és ő marad otthon gyermekével. Mégsem tekinthető hétköznapinak ez a szerep, mert többségünk hisz a hagyományos szülői szerepekben és feladatmegosztásban, és a családi kassza szempontjából is kifizetődőbb, ha apa dolgozik.

Örökzöld téma, hogy vajon az anyáknak vagy az apáknak kell otthon maradniuk gyermekükkel a gyermekgondozást segítő ellátás, vagyis a gyes ideje alatt.

Manapság ugyanis egyre több család dönt úgy, hogy

az édesapa marad otthon a kisgyermekkel.

A pszichológiai kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy a gyermeknek nem kizárólag az egyik szülőre van szüksége csecsemőkorban – fejtette ki Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Mint mondta, a gyermek ösztönösen keresi a kapcsolatot születése után az édesanyával és az édesapával is, ösztönös célja egy mély kapcsolat kialakítása. Az apa számára a gondoskodás egy természetes, evolúciósan adott tulajdonság – hangsúlyozta a pszichológus.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

Az emberek fejében az a kép él, hogy a nők feladata a gyermeknevelés, a nők feladata minden, ami a gyermekekkel kapcsolatos. Ezzel a nők rendkívül leterheltté válnak, nemcsak a felelősség miatt, de azért is, mert ezeket a teendőket alapvetően elvárja tőlük a társadalom. Míg az apákkal kapcsolatban egyfajta felmentést határoz meg ez az elképzelés – magyarázta Léder László.

Összehasonlíthatatlan feladatok

A férfinak és a nőnek is dolga a táplálás, azonban mindkettejüknek másféleképpen dolga ez – mondta Bedő Imre, a Férfiak Klubja vezetője. Véleménye szerint azok a rendszerek a legjobbak, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a párok közösen egyezzenek meg arról, mit tegyenek.

A műsorban felvetődött: a munkahelyen eltöltött idő ugyanolyan nehéz és fárasztó, mint a családdal, gyermekneveléssel eltöltött idő, amit a legtöbb esetben az anyák végeznek. Bedő ennek kapcsán elmondta,

nem lehet összehasonlítani a háztartás vezetését, a gyermeknevelést a munkahelyi, pénzkereső munkával.

Véleménye szerint a párok között gondot okoz az is, hogy miként ítélik meg azt, hogy ki marad otthon a gyermekkel vagy gyermekekkel. Amennyiben az apa, megvádolhatják az anyát azzal, hogy nem foglalkozik gyermekével eleget, és másra bízza, még akkor is, ha adott esetben az apáról van szó – hangsúlyozta Bedő.

Megviselheti a szülőt otthon maradás

A gyermekről való gondoskodás férfias tevékenység. Ezt a gondolatot pedig meg kellene erősíteni, hiszen az apákból nem anyákat akarnak faragni, csak a gondoskodás férfias formáját kell kimutatniuk – mondta Léder László.

Véleménye szerint a férfiak jelentős része jól érzi magát ebben a helyzetben. Mint mondta, az otthon maradással kapcsolatban szerinte a legoptimálisabb az lenne, ha a szülők felváltva tudnának otthon maradni a gyermekekkel. Az ugyanis, hogy az apa vagy az anya akár évekre is kiesik a megszokott életéből, nem természetes jelenség – tájékoztatott. Elmondta azt is, sok apát és anyát megviselheti az, hogy „kényszerből” több évet is otthon kell, hogy töltsön.

Mindkét szülő ugyanolyan fontos, mégis más

A párok saját döntésén alapszik az, hogy ki marad otthon a gyermekkel, természetesen ezt több tényező is befolyásolja. Ugyanakkor az ősi elképzelésekre is érdemes olykor hallgatni, bár kutatások vannak pró és kontra is, a legtöbben azonban mégis azt az elképzelést támogatják, hogy a nőnek kell otthon maradnia a gyermekkel vagy gyermekekkel – mondta Bedő Imre.

Léder László ehhez hozzáfűzte: a gyermek valóban egészen kicsi korában másfajta törődést kap az anyjától és az apjától, ugyanakkor kiemelte, a pszichológia tudománya ebben konszenzusos. Hangsúlyozta: a pszichológia szerint a gyermeknek

mindkét szülőre ugyanolyan arányban van szüksége.

A pszichológus szerint míg több száz évvel ezelőtt a gyermekek nagy családokban, több távoli rokonnal együtt nőttek fel, manapság már kiestek az apák a családokból.

Mint mondta, a gyermeknek élete első három évében alakul ki az édesapjával és édesanyjával való viszonya, ami az egész életére kihat majd. A pozitív modell az lenne, ha a szülők ugyanolyan arányban, csaknem megegyező minőségben lennének jelen a gyermek életében – hangsúlyozta Léder László.

szerző: hirado.hu
forrás: Kossuth Rádió

ElőzőTízgyermekes szülőket díjaz a Mi Hazánk
KövetkezőJapán évtizedek után újrakezdi a kereskedelmi célú bálnavadászatot! (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza