Heller Ágnes filozófus szerint büntetendő, ha valaki „büdös zsidó” szavak kíséretében üt meg egy nőt. Az testi sértés és rasszista megjegyzés.

Heller Ágnes Szávay István jobbikos politikus ügyével kapcsolatban a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, az ügy a bíróságra tartozik, tegyenek feljelentést. A filozófus szerint nagyon nagy hiba, hogy a Jobbik eddig nem ítélte el, és nem határolódott el Szávay István cselekményétől, nem zárták ki a pártból, és etikai eljárás sem indult ellene.

Heller Ágnes arra a felvetésre, hogy a választási kampányban a Jobbikkal való összefogásra kérte az ellenzéket azt felelte: a Jobbik sok emberből áll, vannak köztük tisztességes, rendes emberek, akik demokratikus álláspontot foglalnak el és a szabadságjogok pártján vannak a zsarnokság minden formájával szemben, és akikkel össze kell fogni.

Aki viszont zsidózik, és pofon vág egy nőt, az nem a szabadságjogokat képviseli, azzal semmiképpen sem lehet összefogni – tette hozzá. Azt is mondta, hogy szerinte nem antiszemita párt a Jobbik, de vannak benne antiszemiták – mint más pártokban is –, velük viszont nem kell összefogni.

A Hír TV szerdán közölt videóriportot arról, hogy Szávay István a párt egyik tisztújító kongresszusán párttársai előtt azt állította: előző nap lezsidózott, majd megütött egy nőt egy budapesti szórakozóhelyen, miután az azt mondta, hogy „nácibűz” van. A politikus megerősítette a hangfelvétel valódiságát, de hozzátette, hogy a beszélgetés alkalmával később világossá tette, hogy csak viccelt.

Szávay lemond a tisztségeiről

Szávay István most azonnali hatállyal lemond országgyűlési jegyzői és a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről. A politikus ezt csütörtökön jelentette be Facebook-oldalán. Közlése szerint döntéséről már tájékoztatta Gyöngyösi Márton frakcióvezetőt, aki döntését elfogadta.

A bejegyzésében azt írta: egy őt ért méltatlan és megalázó helyzetre méltatlan és megalázó viccelődéssel reagált. Nem ütött meg, nem bántott senkit, de szavaival megbánthatott sokakat, és ezért vállalnia kell a felelősséget. Tisztában van azzal, hogy közszereplőként minden elhangzott mondatának súlya van – írta. Hozzátette: ez egy következmények nélküli ország, de ő nem akar következmények nélküli ember lenni. A Jobbik pedig nem lehet következmények nélküli párt – indokolta döntését.

Szávay István hangsúlyozta: az Országgyűlésben továbbra is olyan Magyarországért fog dolgozni, ahol mindenki, aki a nemzet bizalmából bármilyen tisztséget betölthet, szavaiért és tetteiért vállalja a felelősséget.

A Mazsihisz reagált a hangfelvételre

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke szerint Szávay István jobbikos parlamenti képviselő nyilvánosságra került hangfelvétele egyértelművé teszi, hogy a Jobbik képviselői nem képesek a civilizált érintkezésre.

A Mazsihisz vezetője csütörtöki, a Facebookon közzétett bejegyzésében arra reagált, hogy a Hír TV szerdai videóriportja szerint Szávay István a párt egyik tisztújító kongresszusán párttársai előtt azt állította: az előző nap „lezsidózott”, majd megütött egy nőt egy budapesti szórakozóhelyen, miután az illető azt mondta, hogy „nácibűz” van. A politikus megerősítette a hangfelvétel valódiságát, de hozzátette, a beszélgetés során később világossá tette, hogy csak viccelt.

Heisler András úgy fogalmazott: az „útszéli zsidózás” nemcsak az ő érzékenységüket sérti, hanem minden magyar állampolgár méltóságát is. Azt írta: egy olyan ember, aki nővel szembeni agresszióval kérkedik, jobban teszi, ha belátva erkölcsi, szellemi alkalmatlanságát, visszavonul a politizálástól. A Mazsihisz elnöke arra hívta fel a figyelmet: kell, hogy legyen korlát a mondható és a mondhatatlan dolgok között.

4 órával később: Mégsem mond le mandátumáról a jobbikos Szávay István

Egyelőre nem mond le országgyűlési képviselői mandátumáról, és a Jobbik sem zárja ki tagjai közül Szávay Istvánt, akiről szerdán került nyilvánosságra a „zsidó nő megütéséről” szóló hangfelvétel. A jobbikos politikus csütörtökön jelentette be, hogy nem kíván a Parlament jegyzője, illetve frakcióvezető-helyettes lenni a továbbiakban, de maradna az Országgyűlésben.

Szávay Istvánról szerdán került nyilvánosságra egy hangfelvétel, amelyben trágár szavakkal illet egy zsidó nőt, akit a hangfelvételen elhangzó állítás szerint meg is ütött a jobbikos politikus. Szávay István szerint ugyanis a nő „beszólt neki, hogy náci”. A politikus nem cáfolta, hogy ő hallható a felvételen, ám ő úgy emlékszik, hogy végül nem ütötte meg a nőt, csak túlzásokba esett, amikor mesélte.

„Meggondolatlan és otromba szavaimért úgy helyes, ha vállalom a következményeket” – így fogalmazott közösségi oldalán a jobbikos Szávay István, amikor közölte, hogy azonnali hatállyal lemond az Országgyűlés jegyzői, illetve a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Parlamentben tovább folytatja a munkáját.

Szávay beismerte, hogy ő hallható a felvételen

Szerdán, a Hír TV közölte először a hangfelvételt Szávay Istvánról. A csatorna szerint ezen a képviselő azzal büszkélkedett párttársainak a májusi kongresszuson, hogy előző este egy szórakozóhelyen leütött egy zsidó nőt, aki felismerte őt, és megjegyzést tett neki a Jobbik politikájára.

A jobbikos képviselő Facebook oldalán elismerte, hogy ő hallható a felvételen. Kitart ugyanakkor amellett, hogy nem ütötte meg a nőt. Azt írta, nyilván túlzás volt, ahogy elmesélte a történteket és szerinte a baráti beszélgetésben később egyértelművé is tette, hogy csak viccelődött.

Képviselőtársa azt mondta, hogy szerinte csak a vágatlan felvétel ismeretében lehetne megítélni a történteket, de azt Lukács László György is megerősítette, hogy tényleg Szávay István hallható a felvételen. Arra a kérdésre azonban, hogy a kijelentések után párttársának le kell-e mondani a képviselőségről is, érdemben már nem válaszolt.

A Jobbik volt alelnöke megdöbbentőnek nevezte az ügyet. Volner János úgy fogalmazott, aki ilyet tesz, azt el kell távolítani a pártból, függetlenül a Jobbik néppártosodási kísérletétől.

A pártok is sorra elítélik Szávay István szavait

„A politikusoknak példát kell mutatni és nem veszíthetik el semmilyen körülmények között a fejüket” – ezt mondta az LMP-s Schmuck Erzsébet. Szerinte Szávay István nem kerülheti el a felelősségre vonást.

„Bárki, aki nőt ver meg, annak börtönben a helye” – fogalmazott a DK-s Oláh Lajos.

A Magyar Liberális Párt nevében Bősz Anett országgyűlési képviselő gyűlölet-bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést is tett. A párt felszólítja a hatóságokat, haladéktalanul vizsgálják ki az esetet, és helyezzék Szávay Istvánt vád alá, ha beigazolódik, hogy a jobbikos képviselő származása, vallása miatt ütött meg egy állampolgárt.

A Fidesz szerint Szávaynak távoznia kell az Országgyűlésből

„Minden szempontból elfogadhatatlan, Szávaynak vissza kellene adnia a mandátumát” – a Fidesz szerint Szávay Istvánnak távoznia kell az Országgyűlésből is. Kósa Lajos emlékeztetett, ennél sokkal kisebb ügyek miatt is mondtak már le a mandátumukról politikusok.

Heller Ágnes filozófus a PestiSrácoknak azt mondta, az a szöveg, hogy „büdös zsidó”, az büntetendő cselekmény, ezért feljelentést kell tenni.  Hozzátette, nagyon nagy hiba, hogy a Jobbik eddig nem ítélte el Szávay István mondatait, nem zárták ki a pártból és nem indult etikai eljárás ellene. Ugyanakkor továbbra is fenntartotta azt a véleményét, hogy a baloldalnak össze kellene fognia, akár a Jobbikkal is.

A Mazsihisz szerint Szávay átlépett egy határt

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség alapítványa az esetre úgy reagált, „ez a Jobbik valódi arca.” Közleményükben azt írták, Szávay István antiszemita gyűlöletcselekménnyel való hencegésével átlépte azt a határt, amit egy országgyűlési képviselő soha nem tehet meg.

A Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott, a hangfelvétel egyértelművé teszi, hogy a Jobbik képviselői nem képesek a civilizált érintkezésre. Heisler András leszögezte, hogy az útszéli zsidózás nem csak az ő érzékenységüket sérti, hanem minden magyar állampolgár méltóságát is. Azt is írta, „egy olyan ember, aki egy nővel szembeni agresszióval kérkedik, jobban teszi, ha belátva erkölcsi, szellemi alkalmatlanságát, visszavonul a politizálástól.”

„Erkölcsi iránytű”

A büntetőtörvénykönyv szerint a közösség elleni uszítás megvalósulhat, ha valakit verbálisan, faji alapon megtámadnak – erről ifj. Lomnici Zoltán beszélt az M1 Ma Este című műsorában. Mint mondta, ha a bántalmazás fizikai tettlegességgel is kiegészül, akkor halmazati bűncselekményről beszélünk.

Úgy véli, elsősorban erkölcsi és morális kérdésnek nevezhető, hogy Szávay István távozik-e a politikai életből. Szerinte azonban elfogadhatatlan, hogy egy olyan személy tegyen antiszemita, rasszista, vagy akár keresztényellenes kijelentést, aki a parlamenti patkó egyik székében foglal helyet. Másodsorban pedig, minden képviselőt szabályoz az országgyűlési eskü, ezért a jogi felelősség ott kezdődik el, ha valaki nem tartja be az ebben az esküben foglaltakat – hívta fel a figyelmet az alkotmányjogász.

Hangsúlyozta, aki ilyen kijelentést tesz, és azt bármiféle fizikai atrocitás is kísérte, a képviselői esküjét teljes mértékben megszegte a politikus. Hozzátette, nincs értelme elemeiben vizsgálni a képviselői szöveg esküjét, hiszen az egész eskü szellemiségét sérti meg az adott személy. A képviselői eskü megszegésének alapvetően főszabályként jogi következményei nincsenek. A házszabályban foglaltak szerint a házelnöknek vannak bizonyos jogkörei, de a képviselői eskü elsődlegesen egy „erkölcsi iránytű” – magyarázta ifj. Lomnici Zoltán.

forrás: MTI, M1