Az igazi persze egy digitális tükörreflexes fényképezőgép lenne. De a mobil nagyságrendekkel olcsóbb – és mindig velünk van.

Az éjszakai fotózás mobillal pár éve még a lehetetlent kísértő vállalkozás volt. Bár a mutatványnak most is vannak bizonyos korlátai, már érdemes próbálkozni vele.

Miért gond a kevés fény?

Az okostelefonok kameráinak talán legfőbb problémája, hogy a képérzékelőik rendkívül kicsik. Szenzoraik területe nagyjából 15-30 mm². Összehasonlításképpen: egy korrekt DSLR gépének érzékelője 8-900 mm², átlagosan 30-60-szor nagyobb.

Számos módja van a fényhiány kompenzálásának.

Éjszakai mód használata

A legegyszerűbb – bár messze nem a legolcsóbb, s nem is a leghatékonyabb – megoldás természetesen az úgynevezett éjszakai móddal rendelkező mobil vásárlása.

Ilyet tud a Google új Pixel 3 és 3XL okostelefonja, valamint a Huawei P20 Pro is – utóbbinál a tesztek szerint kicsit kevésbé sikerült a technika.

A Night Sight, Éjszakai mód gyakorlatilag többszörös expozícióval dolgozik, hogy aztán egyetlen képben egyesítve kevesebb képzajjal jobb eredményt érjen el. A Huawei-nél (is) leginkább az jelenti a gondot, hogy a képek gyakran túl „jóra” sikerednek, azaz a kívánatosnál világosabbak lesznek.

Állítsunk be nagyobb érzékenységet

Még az analóg fotózás idejéből maradt ránk az ISO szám, amely eredetileg a film, esetünkben – leegyszerűsítve – a szenzor érzékenységére utal. Minél magasabb az ISO érték, annál kevesebb fénnyel beéri a készülék, de az eredmény is zajosabb, gyengébb minőségű lesz. És ellenkezőleg: alacsonyabb, (50-es, 100-as) ISO esetén kevésbé szemcsés a kép.

Magas ISO értéket csak sok fényben, mozgást ábrázoló fotóknál érdemes használni, hogy éles, a pillanatra „fagyasztott” fényképet kapjunk.

Sajnos gyári szoftverrel elég kevés mobilon lehet Pro módban állítani az ISO-t, de sok olyan programot lehet letölteni, amelyik felruházza a mobilt az ISO manuális beállításának lehetőségével. Ilyen például Androidra a Camera FV-5, iPhone-ra pedig a Pro Camera.

Több fényt!

Vakuval jó fotót exponálni szinte lehetetlen, hiába a színhőmérséklet érzékelő, a több LED, az eredmény szinte minden esetben természetellenesen éles vonalakat, durva árnyékokat hoz.

Mobillal exponált éjszakai fotó utómunkálatok nélkül (Kép: hirado.hu)

Portré készítéséhez inkább vigyük alanyunkat ablak mellé, vagy a legközelebbi utcai lámpához.

A vakut inkább bőséges nappali fény esetén használjuk kényszerített üzemmódban, hogy derítőfényként világítsa meg kissé a kép árnyékban maradó, közeli részleteit.

Hosszabb expozíciós idő alkalmazása

Ha már több fényünk nem lehet, akkor növeljük meg az időt, míg a mobil szenzora végre „látja” a tárgyunkat. A hosszabb záridő csak mozdulatlan tárgyak fotózására alkalmas, kivéve, ha például hosszú fénysávokat akarunk fotózni az elhaladó autókról.

Az expozíciós idő növeléséhez szükség van kézi, többnyire Pro-nak nevezett üzemmódra. (Ha nincs ilyen, telepítsük a már említett kameraszoftverek egyikét.)

A helytelenül zársebességnek nevezett (a telefonon nincs „zár”) expozíciós időt „S”-nek rövidítik a beállításokban.

Villamosokról, autókról, vagy tűzijátékokról 2-8 másodperces expozícióval látványos felvétel készíthető. A holdat, esti tájat többnyire 30 másodperces idővel fotózzuk: a kísérlet ritkán sikerül elsőre, próbálgatni kell.

A legjobb egy olcsó, műanyag állvány lesz

Tiszta időben, távol a várostól, fényszennyezettség nélküli helyeken készítettek már úgy is jó felvételeket a csillagos égboltról, hogy a mobilt egyszerűen a földre tették, s a távolságot végtelenre állítva hosszú záridővel exponáltak.

Kényelmesebb megoldás a fillérekért beszerezhető, háromlábú tripodra szerelni egy mozdulattal a mobilt.

Mivel a telefonnak kicsi a súlya, megtartásához elegendő egy rövid, pillekönnyű állvány is. A Gorilla vagy más néven kapható tripod elfér a zsebben, fotózáskor akár faágra, oszlopra tekerhetjük a lábait, stabilan tartja a hosszú expozíció alatt.

Forrás: BZI, hurado.hu

ElőzőTegnap kezdődött, ma is folyatódik: Káosz van a brüsszeli reptéren
KövetkezőBajban van Angela Merkel! Oszd meg!
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza