Ki jogosult nyugdíjprémiumra? Mekkora lesz az összeg? Összefoglaltuk a tudnivalókat a nyugdíjprémiumról, illetve az egyes más ellátások alapján járó egyszeri juttatásokról szóló kormányrendelet alapján.

A 2018. évre várható éves infláció – nyugdíjasok esetében 2,8 százalékos fogyasztói árnövekedés –, valamint a 2018 januárjában végrehajtott 3 százalékos nyugdíjemelés figyelembevételével, ebben az évben a nyugdíjasok részére novemberben nem jár kiegészítő nyugdíjemelés, vagy nyugdíj-kiegészítés. Ugyanakkor figyelemmel azon tényre, hogy a GDP növekedés mértéke idén várhatóan 4.4 százalék lesz, ezért a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) rendelkezéseinek megfelelően, novemberben a nyugdíjasok részére úgynevezett nyugdíjprémiumot, azon ellátások után pedig, amelyek a nyugdíjakkal azonos módon emelkednek, úgynevezett egyszeri juttatást kell megállapítani és kifizetni.

A 2018. évi 154. számú Magyar Közlönyben kihirdetett, a nyugdíjprémium és egyes más ellátások után járó egyszeri juttatásról szóló 183/2018. kormányrendelet tartalmazza az idei jogosultak körét, továbbá a prémium, illetve juttatás kiszámításának módját.

A nyugdíjprémium, valamint az egyszeri juttatás összege megegyezik a 2018. november hónapban folyósított nyugellátás, ellátás havi összege 25 százalékának, de maximum 20 ezer forintnak a kormányrendeletben meghatározott szorzóval történő szorzatával. A kormányrendelet szerint az alkalmazandó szorzószám 0,9, mely szorzószám mértéke a Tny. rendelkezéseinek megfelelően, a GDP növekedés tárgyévben várható mértékének [4,4 százalék] 3,5-tel történő csökkentésével került megállapításra.

Forrás: adózona.hu,

  • Winkler Róbert

ElőzőKSH: csaknem 400 ezer főt érint a kivándorlás
KövetkezőTöbben meghaltak és eltűntek Mallorcán
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza