A gyermekek egyre fiatalabb korban kezdik használni az online közösségi felületeket, miközben számos veszély leselkedik rájuk. Felmérések szerint a szülőtől várnák a segítséget és a biztonságos internethasználati tanácsokat, azonban ezt nem kapják meg.

A Magyar Tudományos Akadémia október másodikán rendezett egynapos, nemzetközi internetkonferenciát, ahol Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának igazgatója is előadást tartott. Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra elnevezésű konferencián az igazgató A gyermeki igények, szülői válaszok a digitális eszközhasználatban címmel szólalt fel.

A Kossuth Rádió Napközben című műsorában a konferencia témájáról Karasznay Csaba elmondta, nemrégiben készítettek egy felmérést, amelynek hipotézise az volt, hogy az internet világában van a szülő és a gyermek. A szülő látja, hogy a gyermek használ bizonyos okoseszközöket és alkalmazásokat. De kérdés, hogy valójában pontosan milyen céllal veszi igénybe azt. A kutatás fő kérdése az volt, hogy ez a hipotézis megállja-e a helyét.

Az igazgató kifejtette: a kutatások bebizonyították, hogy jelentős különbségek vannak aközött, hogy a gyermekek mit használnak és aközött, hogy a szülő ebből mit lát, ugyanis a gyermek sokkal több alkalmazást és közösségi oldalt használ, mint amit a szülők gondolnak. Hozzátette: a megkérdezett felnőttek többsége számos ilyen oldalt és alkalmazást nem is ismer, miközben gyermekeik használják azokat.

(Fotó: Shutterstock)

Magyarázatot várnak, de nincs kitől

A felmérés egyebek mellett kimutatta azt is, hogy az okoseszközöket már egy-két éves korban kezükbe veszik a gyermekek, az önálló eszközhasználat azonban általános iskola 3–4. osztályában alakul ki – Mondta Krasznay. Hozzátette: a szülők gyakran digitális bébiszitterként alkalmazzák a telefonokat, táblagépeket, amivel a szülők saját magukat „kímélik”.

Számos hír jelent meg arról, hogy a videómegosztó portálokon a gyermekek olyan tartalmakkal találhatják magukat szembe, amit nem tudnak megfelelően kezelni, és ezekre – az igazgató szerint – a legtöbb esetben a szülő sem tud kielégítő magyarázatot adni. A gyermek megijedhet, és a szülőtől várná el a magyarázatot és azt az információt, hogy miként lehetne ezeket az oldalakat a legbiztonságosabban használni. Krasznay Csaba elmondta, a felmérés ezt a tényt is alátámasztotta, illetve azt, hogy a szülők nem tudnak kielégítő választ adni a gyermekeik kérdéseire.

Meg kell érteni

Nem arról van szó, hogy a szülők nem elég türelmesek, hanem arról, hogy az a fajta megértés hiányzik, hogy mi visz rá például egy tizenéves kislányt arra, hogy mutogassa magát egy közösségi oldalon. Az igazgató szerint a tudás és a megértés hiányzik a helyzetek megoldásához.

A mai világban a szeretetet lájkban mérik – hangsúlyozta. A gyermekek manapság olyan mintát látnak felnőtté válásuk során, amely nem feltétlenül a jó példát mutatja, utalt ezzel az influencerekre, bloggerekre és vloggerekre. A szülő ezekről az ikonokról az esetek többségében nem sok mindent tud, pedig ezek a véleményvezérek erősen hatnak a fiatal generációra.

Nincs megfelelő válasz

A gyermekek tehát nem azért mutogatják esetleg magukat a közösségi oldalakon, mert súlyos családi trauma érte őket, hanem csupán azért, mert ezt a példát látják maguk előtt az internetes „sztárok” körében. Krasznay hozzátette: a szülők, főként a 30–40 év közötti generáció nem tud jó választ adni, megoldást találni ezekre a történésekre.

A legnagyobb függőség Magyarországon az internetfüggőség. A rossz példák ragadósak, gyermekeink követnek bennünket vagy a korábban említett véleményvezéreket – mondta az igazgató.

szerző: hirado.hu
forrás: Kossuth Rádió

ElőzőNaponta több száz telefonszámot tárcsáztak (A cikk videót tartalmaz)
KövetkezőHalálos közlekedési baleset Tiszaújvárosnál
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza