Korai cselekvéssel megelőzhető, hogy a katasztrófák humanitárius vészhelyzetté fajuljanak

Dátum:

Új bizonyítékok támasztják alá hogy a korai beavatkozás csökkentette a 2017-es szárazság hatását Kenyában, Szomáliában és Etiópiában

A szamburu pásztor törzs kecskéit is beoltották a FAO munkatársai. Fotó: ©FAO/ Luis Tato

Róma, 2018. július 31. – A természeti katasztrófák veszélyeztette országokban az időbeni beavatkozás meggátolhatja a humanitárius katasztrófa kialakulását vagy legalábbis mérsékelheti hatásukat – állapította meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Minden elköltött dollárra, amit a FAO Kenyában, Szomáliában és Etiópiában élő pásztorok felkészülésére fordított a súlyos szárazság előtt, 9 dollár nyereség jutott családonként, miután ezzel sikerült megelőzni az állatok pusztulását, megbetegedését, illetve megháromszorozni a tejhozamot.

A helyi pásztorok számára állataik jelentik a jövőt, így azok védelme kulcsfontosságú a megélhetésük szempontjából. A korai beavatkozás elejét veszi a szegénység veszélyes spiráljának, ami a vészhelyzeti segítségre való erősebb ráutaltságot hozná magával.

Egyre több a természeti katasztrófa – kulcsfontosságú a korai beavatkozás

Északkelet-Afrika térségében egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás. Egyik szárazság követi a másikat, kisemmizve az egyébként is szűkölködő ott élőket, és még kiszolgáltatottabbá téve helyzetüket. Nem csak Afrikában több a természeti katasztófa, számuk globálisan az ötszörösére nőtt az elmúlt négy évtizedben.

„A korai beavatkozásba való befektetés nem csak humánus és ésszerű, hanem költséghatékony is. A katasztrófákra való felkészülés az emberek megélhetésének védelméért nagyobb stabilitást és ellenálló képességet garantál, és csökkenti a terhelést az egyébként is nyomás alatt lévő humanitárius erőforrásokon” – mondta Dominique Burgeon, a FAO vészhelyzeti és újjáépítési egységének igazgatója.

A korai fellépés előnyei

2017 elején, amikor az esőzésekre ismét hiába vártak, a FAO gyorsan cselekedett, hogy segítségére legyen a több ezer nehéz helyzetbe került pásztornak. Ennek eredményeképpen Kenyában a programban részt vett családoknál átlagosan két állattal több élte túl a szárazságot. Előbbieknél az öt éven aluli gyermekek naponta fél liter tejjel többet fogyasztottak, mely az ő korukban a napi ajánlott kalóriabevitel negyedét és a fehérjeszükséglet 65%-át jelenti.

A szárazság tetőzésekor a FAO által támogatott állományok nemcsak életben maradtak, de erősek is és a szokásos tejmennyiség háromszorosával hálálták meg a gazdák gondoskodását. A programban részt vevő családok nagy többsége (98%-uk) arról számolt be, hogy a korábbiaknál állataik sokkal jobb egészségi állapotban voltak.

Szomáliában a jól időzített segítség hozzájárult egy nagy léptékű és hatékony éhínség-megelőzési program elindításában. Összességében a FAO így több mint 7 millió embernek nyújtott támogatást az országban.

Forrás és további információ:

PLÁNTEK LEA
Kommunikációs és ENSZ kapcsolattartó
FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda
[email protected]

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

Az egész világot bejárta a csoda híre..

Az élet néha a legmegdöbbentőbb történeteket produkálja. Ciudad del...

Közleményt adott ki a Kensington-palota a nagybeteg Katalin hercegnéről

Kiderült mikor végezhet újra teljesértékű munkát Katalin hercegné.. Az egész...

Nagyon kellemetlen adatlopási ügyben érintett az Európai Parlament

Saját alkalmazottai rendkívül érzékeny adatai szivárogtak ki. Személyi igazolványok, útlevelek,...

Robert Fico elleni merénylet: Valóság és összeesküvés-elméletek

Bevezetés Robert Fico, a szlovák politikai élet egyik meghatározó alakja,...
Megszakítás