A szigorúbb német határszabályozás miatt ugyanis több ország visszaállíthatja a határellenőrzést. Szakértők szerint megszűnhet a belső határok nélküli Európa a német kormánypártok paktuma miatt.

Az Európai Unióhoz tartózó államok határainak liberalizálásáról szóló egyezmény aláírásának helyszíne, 1995. május (Fotó: MTI/NSZK)

Ausztriában és Olaszországban is elrendelték a szigorúbb határellenőrzést. A hivatalos indoklás szerint nem a migráció, hanem az uniós belügyminiszterek találkozója miatt. Az olasz belügyminiszter korábban úgy fogalmazott: akár kedvezhet is Olaszországnak, ha Ausztria lezárja határait a migránsok előtt.

Ebben az esetben ugyanis Olaszország is lezárhatja határait, hogy megakadályozza, illegális bevándorlók belépését, akiket Németország vagy Ausztria visszatoloncolna az országba. A dominóhatást az váltotta ki, hogy a német koalíciós pártok megállapodtak abban, hogy új szabályozást vezetnek be a német–osztrák határon, aminek eredményeként a már nyilvántartásba vett migránsok nem léphetnek be az országba.

A német migrációs csomag szerint a bevándorlókat tranzitállomásokon helyeznék el, ahonnan kiutasítani csak kétoldalú egyezmény alapján lehet őket. Amennyiben valamelyik ország nem hajlandó a megállapodásra, akkor a kiutasítás a német–osztrák határon történik meg. A paktumnak köszönhető, hogy egyben maradt a német kormánykoalíció, és nem kellett előre hozott választásokat tartani.

Farkas Örs politikai elemző szerint az illegális migrációval kapcsolatban szigorúbb német álláspont került meghatározásra, amelynek egyik eleme az, hogy Németország a határellenőrzések terén hatékonyabban fog fellépni, illetve bevezeti saját határain is az ellenőrzést. Azokat az illegális bevándorlókat, akiket a határon feltartóztatnak, az Európai Unión belüli tranzitzónákban helyeznék el.

 

Ellenőrizni kell a migránsokat

A szakértők szerint azonban, ha Németország lezárja határait, akkor több ország is hasonló lépésre kényszerül.

Farkas Örs kijelentette: a magyar álláspont következetesen évek óta az, hogy az EU határain kívül kell az ideérkező migránsokat ellenőrizni. Németország értelemszerűen csak a saját határainak védelmében tud hatékonyan fellépni. Ez azonban egy dominóhatás révén a szomszédos országokkal szemben is nagyobb biztonsági elvárásokat kíván – tette hozzá a szakértő.

A politikai elemző szerint amennyiben Németország és Ausztria is lezárja határait, az jelentősen befolyásolná az eddig megszokott migrációs útvonalakat.

A schengeni rendszernek vége?

A szakértő szerint a határok lezárásával azonban csak annyit érnének el a nyugat-európai országok, hogy felszámolnák a jelenlegi schengeni határrendszert, ráadásul az uniós állampolgárok életét is megnehezítenék.

Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa szerint Ez veszélyes lépés lehet, mert a schengeni rendszer végét is jelenthetné. Hozzátette: félő, hogy amennyiben minden ország lezárja határait, akkor több órát kell egy egyszerű turistának is várakoznia a határátlépésre.

A magyar kormány 2015, vagyis a migrációs válság tetőzése óta szorgalmazza, hogy az Európai Unió védje meg a külső határait. A jelenlegi tagállamok közötti vita helyett pedig az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget kellene megerősíteni, hogy a szervezet érdemben tudja kezelni a migrációt. Éppen ezért érdekeltté kell tenni a határvédelemben azokat az országokat, amelyek a külső határok mentén helyezkednek el – Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

Csehország is bejelentette, lezárja határait, ha ezt Németország és Ausztria megteszi. A magyar kormány pedig közölte, hogy egy migránst sem fogad vissza a nyugat-európai országoktól, mert megítélése szerint nem Magyarországon, hanem Görögországnál és Bulgáriánál léptek először be az Európai Unió területére, így ez a két ország az illetékes.

 

Forrás: M1

ElőzőŐket keresi a rendőrség! Az elkövetőkről felvételek készültek! (A cikk videót tartalmaz)
KövetkezőÉrtékes leleteket rejt a pécsi Dóm tér
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza