Számos megoldás van a csótányok elleni természetes védekezésre.

A csótányoktól sokan undorodnak, ám nem kizárólag küllemük miatt zavaróak. A bogarak baktériumokkal fertőzhetik meg az élelmiszereket, ezáltal az ember egészségére is veszélyesek lehetnek.

A terjesztett betegségeket emberek és háziállatok egyaránt elkaphatják, a fertőzésveszély azonban még mindig nem minden. A csótányok akár súlyos allergiás reakciókat, asztmás rohamokat is okozhatnak, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent az arra érzékenyek számára.

Csótányok jelei a lakásban

A csótányok befészkelhetik magukat a könyvek, ruhák, elektronikai vezetékek közé, ott elpusztult tetemükkel vagy székletükkel fertőzik a tárgyakat, ezek után pedig érintéssel is terjedhet a fertőzés. Ennél kevésbé veszélyes, de kellemetlen jele a csótányok elszaporodásának, hogy enyhe penészes szag lepi el a lakást, amit nem lehet megszüntetni, csak a bogarakkal együtt.

Rovarölő keverékek

A bórax vagy szódabikarbóna és cukor keveréke a kártevők emésztőrendszerét károsítja, ami végül a halálukat okozza. Három rész bóraxot össze kell keverni egy rész cukorral, majd olyan területekre kihelyezni, ahol a csótányok előfordulhatnak. A művelet közben ajánlott kesztyűt viselni. A módszert nem javasolt olyan helyen alkalmazni, ahol kisgyerek vagy háziállat hozzáférhet az elegyhez.

A neem olaj hatásai

A Magyarországon is kapható neem olaj olyan illékony komponenseket tartalmaz, melyek rovarölő hatásúak. Nem kimondott méreg, lassan fejti ki hatását, mégpedig úgy, hogy a rovar szervezetébe kerülve megzavarja életritmusát, amitől elfelejt szaporodni, táplálkozni, és gyakorlatilag éhen hal.

Nem mérgező az ember számára, és olcsóbb is, mint a kémiai megoldások. Két deciliter vízhez egy evőkanálnyi olajat kell önteni, majd az elegyet szórófejes palackba tölteni, illetve jól összerázni. Ezután azokra a helyekre kell spriccelni, ahol előfordulhatnak csótányok.

Hét illóolajat összehasonlítva a kaffir lime bizonyult a leghatékonyabbnak laboratóriumi körülmények között. Két-három deciliter vízhez öt-hat csepp illóolajat keverve, az oldatot szórófejes palackba öntve, a csótányok útvonalát végigfújva lehet védekezni ellenük. A hatásos szerek közé tartozik még a kurkuma-, a szegfűszeg-, a zsályakivonat is.

Néhány illatot sem szeretnek

Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik továbbá a borsmenta- és a teafaolaj is. Az illatos macskamenta is a csótányok természetes eltávolítását szolgálja, ráadásul nem mérgező az emberre és a háziállatokra. A drogériákban kapható teafilterbe kell önteni kisebb mennyiséget, majd elhelyezni a fertőzött területekre. A filtereket néhány naponta kell cserélni.

A kávé olyan aromával rendelkezik, mely előcsábítja a csótányokat a legeldugottabb zugból is. Az egyik leghatékonyabb módja a csótányok megölésének, ha az ital koffeintartalma végez az élősködővel. Ehhez először tegyél nedves kávézaccot papírpoharakba, majd tölts meg néhány edényt vízzel, és helyezd a poharakat a vízbe. Éjjelre a csótányok a kávé illata után bemásznak a vízzel teli edénybe, és megfulladnak.

Forrás: femina.hu

 

 

ElőzőKönyörtelenül ismétlődnek az iskolai lövöldözések az Egyesült Államokban
KövetkezőA rendőrök által mutatott fantomkép alapján, a sólyiak azonnal felismerték Ferikét..
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza