Szakértők szerint a reggelire fogyasztott alacsony glikémiás indexű (GI) ételek, például a mandula nem csak délelőtt, de a következő étkezés után is segítenek megelőzni a vércukorszint megugrását, illetve fokozzák a jóllakottság és telítettség érzését, amitől kisebb a túlevés veszélye.

A glikémiás index azt jelöli, hogy az étel mennyire emeli meg a vércukorszintet. A magas érték azt jelenti, hogy az ételt gyorsan megemésztjük, ami miatt erőteljesen ingadozik a vérben a glükóz mennyisége. Az alacsony indexűek viszont fokozatosan emelik meg a cukor és az inzulin szintjét, így sokkal egészségesebbek, különösen a cukorbetegek számára.

Kantha Shelke és Richard Mattes vizsgálataik során arra összpontosítottak, hogy az alacsony glikémiás indexű mandula reggelire történő fogyasztása milyen előnyökkel jár. A Journal of Nutrition and Metabolism című folyóiratban tavaly megjelent cikke szerint kutatásuk résztvevői, akik a reggelije egész mandulát is tartalmazott, később éheztek meg, és vércukorszintjük alacsonyabb maradt reggeli és ebéd után. A kutatók szerint ha az étrendbe ilyen lassan felszívódó szénhidrát kerül, az emberek spontán kevesebbet esznek a nap hátralevő részében. Mattes hozzátette azt is, hogy bár a kalóriamennyiséget is figyelembe kell venni a diéta összeállítása során, de a mandula kisebb mennyiségben nem befolyásolja a testsúlyt.

YouTube

Mattes és Shelke egyaránt hangsúlyozta, mennyire fontos az egészséges testsúly és vércukorszint megtartásához a tápanyagban dús, alacsony glikémiás indexű reggeli. Egy 2009-es kutatásból kiderült, hogy az emberek nagyjából 30 százaléka heti 1-3 alkalommal elblicceli a reggelit. Akik mégis asztalhoz ülnek, azoknál a legnépszerűbb a gabonapehely (83 százalék), melyet a tojás követett a listán (71 százalék).

Az alacsony glikémiás index mellett még fontos lenne, hogy a reggeli ízletes, hordozható, kellemes állagú, laktató, költségtakarékos legyen, lehetőleg ne olajban sült összetevőkből álljon. Shelke szerint „ez magasra teszi a mércét az élelmiszergyártók számára”, illetve „kreativitást és szakértelmet igényel.”

Bár kihívást az előírások jelentenek, nagyon megérné ilyen termékeket kifejleszteni a rengeteg cukorbeteg miatt: becslések szerint 2030-ra a lakosság több mint 16 százaléka szenved majd vércukor-problémáktól. „A legtöbb kockázati tényező módosítható és karban tartható. A cukorbetegséget megelőző állapot teljesen visszafordítható, és így megelőzhető a baj kialakulása. Az étel az oka az egésznek, de pont ebben rejlik a megoldás kulcsa is” – fejtette ki Shelke.

Forrás: vital.hu

ElőzőSzigorít a határellenőrzésen Románia
KövetkezőÍme az újabb népszavazási kezdeményezés
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza