24.5 C
Budapest
2024. április. 30. kedd
HomeFőhírekBelföldi hírekNehezen tudja feldolgozni az eredményt Gyurcsány, pedig a kiütéses Fidesz-győzelem után egyedül...

Nehezen tudja feldolgozni az eredményt Gyurcsány, pedig a kiütéses Fidesz-győzelem után egyedül csak Gyurcsány örülhet az ellenzéki oldalon

Nehezen tudja feldolgozni a választás eredményét Gyurcsány Ferenc. Hiába ugrotta meg a parlamenti bejutási küszöböt a DK, mégis csalódottak a párt képviselői, amiért a kormánypártok kétharmadot szereztek, az ellenzék pedig nem tudott labdába rúgni.

Gyurcsány Ferenc még éjszaka azt mondta, hogy a kormány sikerének nincs ellenszere, vagy ha van is, ő biztosan nem tudja, mi az. A DK-nál a választási kudarc ellenére senki nem mondott le – hangzott el az M1 Híradójában.

„A maró önvád, a perspektíva elenyészése” – így jellemezte a választás eredményét Gyurcsány Ferenc hétfő reggel a közösségi oldalán. A DK elnöke arról értekezett, hogy az adatok dühvel és csalódottsággal töltik el.

Keserű a reggel, milliók ébredtek ma végtelen csalódással, hitetlenkedve. Nem kevesen dühvel. Mert nem egyszerűen várakozásainkban csalódtunk, hanem egy időre nemcsak, hogy szertefoszlott az álom, hogy újra normális országban élhetünk, hanem szemünkre ereszkedik a legrosszabb rémálom első pár képkockája.
Európai, polgári Magyarország helyett gőzös, keleties hatalom, megtorlás, a maradék emberi szövetek szétszaggatása, a polgári szabadság, az emberi méltóság maradékának szertefoszlása, a diktatúrával szembenálló sokaság legalább időleges bénultsága, a maró önvád, a perspektíva elenyészése. Most ilyen napok jönnek.


De aztán felállunk. Mert nincs más lehetőség. Együtt fogunk maradni, a mostani dühből majd építő erő lesz, a tehetetlenségből tett, és a végén a ma vereségéből majd a holnap győzelme. Többségünknek nincs hova mennie, ez a hazánk, ide köt mindenünk, barátaink, szüleink és gyerekeink, a nevetős és sírós emlékek, fanyar létezésünk. Azt kívánom, hogy ne törjetek meg, hogy ne adjátok fel! Én sem fogom, mi sem fogjuk. Bár csak kicsit enyhíti a keserűséget, hogy életünk első önálló megmérettetésén parlamenti párt lettünk, az ország negyedik pártja, mely marad Orbán diktatúrájának kérlelhetetlen ellenfele. Persze most lesz egy kis csend, melyet hangos elégedetlenség fog itt-ott megtörni, de hamarosan eljön az új cselekvés ideje. Most megértjük, hogy mi történt, holnap meg azért teszünk, hogy legközelebb egy új Magyarország beköszöntének örüljünk.
Köszönöm a sok szeretetet és támogatást, az elképesztően sok munkát, a kitartást. Mi veletek maradunk, kérem Ti is maradjatok velünk.

Pedig vasárnap este még oldott hangulatban várták az eredményeket a DK politikusai az egyik budapesti szórakozóhelyen. Kilenc óra előtt pár perccel Gyurcsány Ferenc is megérkezett. Neki ekkor még viccelődni is volt kedve.

Az első adatok után viszont már egyetlen DK-s politikust sem lehetett látni, a párt vezetősége egy elzárt teremben várta az eredményeket. Közben a szimpatizánsok is csalódottan figyelték az adatokat. Gyurcsány Ferenc néhány perccel éjfél előtt lépett újra a színpadra.

A DK elnöke elismerte, hogy az öt százalékot, vagyis a parlamentbe jutási küszöböt éppen csak meghaladó eredménnyel kudarcot vallottak, és azt mondta, reméli, hogy legalább a kétharmada nem lesz meg a kormánypártoknak. A hivatalos sajtótájékoztató után viszont már úgy fogalmazott, a kormány sikerének nincs ellenszere, vagy ha van is, ő biztosan nem tudja, hogy mi az.

Ennek ellenére a DK volt az egyetlen olyan parlamenti párt, ahol a lehangoló eredmények után senki sem mondott le. Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán úgy fogalmazott, ő továbbra is kérlelhetetlen ellenfél marad.

A kiütéses Fidesz-győzelem után pedig, egyedül csak Gyurcsány örülhet az ellenzéki oldalon

A vasárnapi országgyűlési választáson megdőlt az évtizedes elemzői alaptétel, amely szerint a nagy választói részvétel automatikusan a Fidesz vereségéhez vezet. Az M1 Szemtől szembe című műsorában Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász elemezte a vasárnapi választási eredményeket.

ifj. Lomnici Zoltán

Az eredmény jelenlegi állása szerint kiütéses győzelmet aratott a Fidesz-KDNP az országgyűlési választáson. „Az az érzése az embernek, hogy a szappanopera még nem ért véget az ellenzéki oldalon, ahol önfelszámolások és belharcok zajlanak” – vélekedett Mráz Ágoston Sámuel.

„Az LMP amilyen kicsi, olyan sok részre kezd szétszakadni. Schiffer András újra a színtérre került, Hadházy Ákossal veszekszik, Szél Bernadett még éppen hivatalban van, míg a Jobbiknál az egyik alelnök felszólította Vona Gábort a távozásra” – mondta a szakértő.

Hozzátette: az évtizedek óta válságban lévő MSZP-ben lemondott az elnökség, és talán nem is találnak majd utódot. Egyedül Gyurcsány Ferenc örülhet, aki elérte a saját célját, bejuttatta a frakcióját az országgyűlésbe, így „Gyurcsány Ferenc volt, van és lesz” – fogalmazott a Nézőpont Intézet igazgatója.

Erős válasz Brüsszelnek

Lomnici Zoltán megjegyezte: az összes ellenzéki médium – az eredmények beérkezéséig – a demokrácia ünnepét látta a magas részvételi arányban. „Ezt követően csalást kiáltottak és temették a jogállamiságot” – vélekedett.

Mindenki arra számított, hogy a magas részvétel az ellenzéki erők győzelmét fogja eredményezni. Közjogi értelemben egy hatalmas, alkotmányos felhatalmazást kapott a kormányzat, valamint jól vizsgázott a választási intézményrendszer is – mondta Lomnici Zoltán.

Lomnici Zoltán szerint a szavazók büntették azt a médiahálózatot, amely részben Soros Györgyhöz, részben pedig Simicska Lajoshoz köthető, és amely fontos információkat hallgatott el a választók elől.

Az országgyűlési választás eredménye egy erős válasz Brüsszelnek, és valamennyi olyan opponensnek is, akik az elmúlt időszakban már egy távozó erőként kezelte a Fideszt – fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a párt választási eredményváró rendezvényén 2018. április 8-án. MTI Fotó: Koszticsák SzilárdZsinórban harmadjára győzött a Fidesz 

A Nézőpont Intézet frissen kiadott elemzése szerint az országgyűlésben a kormánypártok közvetlen választói támogatottsága 300 ezer szavazattal nagyobb, mint a parlamenti ellenzék összes pártjáé – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

A szakértő megjegyezte: Berlinből az hallatszik, hogy elismerik a tényét ennek az egyértelmű választási győzelemnek, majd úgy folytatta, Európában egyedülálló módon a Fidesz-KDNP zsinórban a harmadik választáson szerzett alkotmányozó felhatalmazást, demokratikus körülmények között.

„Ez egy olyan erős tény, amivel nem tudnak mit kezdeni a külső hatalmak, ezt a választási eredményt el kell fogadniuk” – hangsúlyozta.

Erőteljes talajon áll a kormánypártok üzenete 

Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy a magyar embereknek a biztonságával kapcsolatos kérdés egy erőteljes és szilárd talajon álló üzenet volt a kormánypártok vonatkozásában, akiknek volt egy olyan kötelezettségük is, amelyet a 3,3 millió, egy irányba voksoló ember keletkeztetett a kvótáról szóló népszavazáskor.

„A népszavazás nemcsak felhatalmazást, hanem egyfajta kötelezettséget is rótt a kormánypártokra, hogy ezt a politikát kell képviselni Magyarországon” – vélekedett Lomnici Zoltán.

Forrás: M1 Híradó

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work