A Magyar Államkincstár ezen a héten kezdi meg a mintegy 7,14 milliárd forintnyi kárenyhítő juttatás kifizetését annak a 4.300 károsult termelő részére, akik a 2017. kárenyhítési évben jelentős mezőgazdasági károkat szenvedtek.

A 2017. kárenyhítési évben a gazdálkodóknak számos elemi káreseménnyel kellett megküzdeniük, amelynek következményeként VALAMIVEL TÖBB, MINT 10.000 TERMELŐ TETT KÁRBEJELENTÉST KÖZEL 200.000 HEKTÁR TERÜLETRE. A LEGTÖBB KÁRBEJELENTÉS SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG ÉS BÁCS-KISKUN MEGYÉKBEN TÖRTÉNT. Országosan elsősorban a tavaszi fagykár, az aszálykár és a jégesőkár okozott tavaly pusztítást, ezekre a káreseményekre fizeti a Kincstár az összes kárenyhítő juttatás 81 százalékát.

Fontos kiemelni a termelői öngondoskodás fontosságát. Ugyanis európai uniós előírások alapján a mezőgazdasági biztosítással nem rendelkező károsult termelők az egyébként járó kárenyhítő juttatás felére jogosultak csupán. Örvendetes, hogy egyre több termelő választja a kockázatkezelés eme formáját, ugyanakkor A KÁRENYHÍTŐ JUTTATÁSBAN MOST RÉSZESÜLŐ 4.300 TERMELŐ KÖZÜL MÉG ÍGY IS 3.300 TERMELŐ NEM KÖTÖTT MEGFELELŐ BIZTOSÍTÁST, amely által több mint 3 milliárd forintot hagytak a Kárenyhítési Alapban. A megkötött mezőgazdasági biztosítás díját legfeljebb 65 százalékos mértékben a Kormányzat is támogatja a Vidékfejlesztési Program forrásaiból.

A Földművelésügyi Minisztérium számára fontos az agrárkár-enyhítési rendszer termelői igények és tapasztalatok alapján történő fejlesztése. Ennek következtében egészült ki a tavalyi évben például az aszály fogalma a légköri aszállyal, vagy a 15 százalékos termelésiérték-csökkenési küszöböt a korábbi üzemi szint helyett a tavalyi évtől már a károsodott növénykultúra szintjén vizsgálják. Mindezen lépések azt szolgálják, hogy a ténylegesen károsult termelők minél szélesebb köré részesülhessen kárenyhítő juttatásban. A 2018. KÁRENYHÍTÉSI ÉVTŐL KEZDHETI MEG MŰKÖDÉSÉT A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL KOORDINÁLT ORSZÁGOS JÉGKÁRMEGELŐZŐ RENDSZER is, amely működtetésének finanszírozását a Kárenyhítési Alap fogja biztosítani évente legfeljebb 1,5 milliárd forint összegben. Az agrártárca várakozása szerint ez által jóval kevesebb összeget szükséges majd a jégesőkárok utólagos enyhítésére fordítani a Kárenyhítési Alapból.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Képek: mak.gov.hu

ElőzőÖtéves börtönbüntetést kértek a spanyol világbajnok játékosra
Következő24 órán belül nyilatkozik Zuckerberg az adatbotrányról
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza